//
کدخبر: ۳۸۹۲۵۰ //

دکتر متخصص ریه کیست و چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

دکتر متخصص ریه کیست و چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟
به گزارش فرتاک نیوز،

دکتر متخصص و فوق تخصص ریه پزشکی است که بیماری‌های سیستم تنفسی (ریه‌ها و سایر اندام‌هایی که به تنفس شما کمک می‌کنند) را تشخیص داده و درمان می‌کنند.

برای برخی از بیماری‌های نسبتا کوتاه مدت که بر ریه‌های شما تأثیر می‌گذارند‌، مانند آنفولانزا یا ذات الریه ، ممکن است بتوانید تمام مراقبت‌های مورد نیاز خود را از دکتر عمومی خود دریافت کنید. اما اگر سرفه، تنگی نفس یا سایر علائم شما بهتر نشد، ممکن است لازم باشد به متخصص ریه مراجعه کنید.

متخصص ریه، فردی است که تمام دوران تحصیل و کارآموزی خود را بر روی ریه و مشکلات آن تحقیق می‌کرده است. بنابراین، زمانی که شما به یک بیماری تنفسی دچار می‌شود، بهترین متخصصی که می‌تواند مشکل شما را درمان کند، متخصص ریه است.

در ادامه همراه ما باشید تا اول بررسی کنیم که دکتر ریه اصفهان در چه قسمت‌هایی از بدن متخصص هستند و سپس به سراغ معرفی بیشتر متخصص ریه برویم.

مشکلات ریوی

دکتر ریه چه نقاطی از بدن را بررسی می‌کند؟

طب داخلی نوعی مراقبت پزشکی است که به سلامت بزرگسالان می‌پردازد و ریه یکی از رشته‎های متعدد آن است. متخصصان ریه بر روی سیستم تنفسی و بیماری‌هایی که بر آن تأثیر می‌گذارند تمرکز می‌کنند. سیستم تنفسی شامل موارد زیر است:

⦁ دهان و بینی

⦁ سینوس‌ها

⦁ گلو 

⦁ جعبه صدا (حنجره)

⦁ نای 

⦁ لوله‌های برونش

⦁ ریه‌ها و موارد درون آنها مانند برونشیول‌ها و آلوئول‌ها

⦁ دیافراگم

متخصصان ریه چه بیماری‌هایی را درمان می‌کنند؟

متخصصان ریه شرایط پزشکی مختلفی را که بر سیستم تنفسی تأثیر می‌گذارند را درمان می‌کنند. این شرایط از عفونت‌ها و شرایط ایمنی گرفته تا سرطان و شرایط پیشرونده، گسترده هستند. برخی از بیماری‌هایی که دکتر متخصصان ریه درمان می‌کنند، به شرح زیر هستند:

⦁ آسم: آسم یک بیماری مزمن است که در آن التهاب، راه‌های هوایی را محدود می‌کند و باعث خس خس سینه، تنگی نفس و سرفه می‌شود.

⦁ برونشیت: این بیماری به التهاب و تورم لوله‌های برونش اشاره دارد. برونشیت می‌تواند به دلیل عفونت ویروسی یا باکتریایی یا قرار گرفتن در معرض محرک‌هایی مانند گرد و غبار، بخارات شیمیایی یا دود سیگار ایجاد شود. 

⦁ COPD: این اصطلاح شامل شرایط پیشرونده‌ای مانند آمفیزم و برونشیت مزمن است که به مجاری هوایی و کیسه‌های هوایی در ریه‌ها آسیب می‌رسانند یا آن‌ها را مسدود می‌کنند.

⦁ فیبروز کیستیک: این یک بیماری ارثی است که در آن بدن مخاط چسبناک بیش از حد تولید می‌کند. افزایش ترشح مخاط باعث مسدود شدن ریه، مجاری هوایی و پانکراس می‌شود. افراد مبتلا به فیبروز کیستیک در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت‌های ریوی هستند.

⦁ آمفیزم: این بیماری بخشی از COPD است. این وضعیت به دیواره‌های کیسه‌های هوایی در ریه‌ها آسیب می‌زند، که می‌تواند باعث ریزش کیسه‌های هوایی یا کشیده شدن بیش از ظرفیت معمولی آنها شود.

⦁ بیماری بینابینی ریه: این اصطلاح به گروهی از شرایط اطلاق می‌شود که باعث ایجاد بافت اسکار یا فیبروز در ریه‌ها می‌شوند. فیبروز باعث می‌شود ریه‌ها حالت ارتجاعی کمتری داشته باشند و این امر تنفس را دشوار می‌کند.

⦁ بیماری ریوی شغلی: به چندین مشکل تنفسی اشاره دارد که به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد تحریک کننده یا سمی در محیط کار رخ می‌دهد. موادی که می‌توانند باعث بیماری ریوی شغلی شوند عبارتند از آزبست‌، سیلیس کریستالی، کپک و دودهای شیمیایی.

⦁ فشار خون ریوی‌: این وضعیت باعث فشار خون غیرطبیعی در شریان‌هایی می‌شود که ریه‌ها را تامین می‌کنند. فشار خون ریوی معمولا به دلیل سایر شرایط زمینه‌ای مانند لخته شدن خون در ریه‌ها، آمفیزم، نارسایی قلبی یا بیماری کبد ایجاد می‌شود.

⦁ آپنه خواب‌: آپنه خواب زمانی رخ می‌دهد که فرد در طول شب به طور مکرر برای مدت کوتاهی نفس خود را متوقف کند. افراد مبتلا به آپنه خواب ممکن است خروپف مزمن، خستگی و مشکل در تمرکز را نیز تجربه کنند. این وضعیت می‌تواند منجر به عوارض دیگری مانند افسردگی، فشار خون بالا یا حمله قلبی شود.

⦁ سل (TB): این بیماری زمانی رخ می‌دهد که باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در بدن وجود دارد و می‌تواند باعث سرفه‌های مداوم، درد قفسه سینه و سرفه خلط خونی شود. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سل سیزدهمین عامل اصلی مرگ و میر در جهان است.  

⦁ برونشکتازی: این بیماری به مجاری تنفسی شما آسیب می‌رساند، به طوری که آنها گشاد شده و شل یا زخمی می‌شوند.

⦁ ذات الریه: ذات الریه عفونتی است که باعث می‌شود کیسه‌های هوایی (آلوئول‌ها) در ریه‌ها ملتهب و پر از چرک شوند.

⦁ پنومونی COVID-19: این بیماری می‌تواند باعث مشکلات شدید تنفسی و نارسایی تنفسی شود

متخصصان ریه چه نوع آموزش‌های می‌بینند؟

آموزش یک متخصص ریه با مدرک دانشکده پزشکی شروع می‌شود. سپس رزیدنتی داخلی را به مدت 3 سال در بیمارستان انجام می‌دهند تا تجربه بیشتری کسب کنند. پس از اخذ تاییدیه، پزشکان می‌توانند گواهینامه پزشکی داخلی را توسط سازمان بهداشت دریافت کنند.

به دنبال دریافت مدرک پزشکی داخلی، آن‌های باید سال‌ها آموزش تخصصی به عنوان همکار در رشته پزشکی ریه را دنبال کنند. در نهایت، آنها باید امتحانات تخصصی را بگذرانند تا در رشته ریه گواهی تخصص را  دریافت کنند. 

برخی از پزشکان حتی در مورد مداخله ریوی، فشار خون ریوی و  پیوند ریه آموزش بیشتری می‌بینند. برخی دیگر ممکن است در بیماران جوانتر یا مسن‌تر تخصص داشته باشند.

متخصص ریه خوب

چگونه متخصصان ریه بیماری‌های ریه را تشخیص می‌دهند؟

متخصصان ریه از آزمایش مختلفی برای تشخیص بیماری ریوی شما استفاده می‌کنند. آن‌ها ممکن است در صورت مشاهده علائم خاصی در شما، آزمایشات زیر را توصیه کنند:

⦁ آزمایشات خون: این آزمایشات، سطح اکسیژن خون، تعداد گلوبول‌های قرمز و موارد دیگر موجود در خون شما را بررسی می‌کنند. 

⦁ برونکوسکوپی: در این آزمایش از یک لوله نازک و انعطاف پذیر با دوربینی در انتهای آن برای دیدن داخل ریه‌ها و مجاری هوایی استفاده می‌شود. دکتر متخصص ریه در بیشتر موارد، مشکلات ریه از این روش تشخیصی استفاده می‌کند.

⦁ آزمایش اشعه ایکس: تصویربرداری اشعه ایکس از دوزهای کم تابش برای ایجاد تصاویری از ریه‌ها و سایر چیزهای موجود در قفسه سینه استفاده می‌کند.

⦁ سی تی اسکن: این آزمایش یک اشعه ایکس قدرتمند است که تصاویر دقیقی از داخل قفسه سینه شما می‌سازد.

⦁ اسپیرومتری: این آزمایش، میزان توانایی شما در وارد کردن و خارج کردن هوا از ریه را بررسی می‌کند. 

 دکتر متخصص ریه، علاوه بر آزمایشات گفته شده، ممکن است آزمایشات تشخیصی دقیق دیگر، نظیر بیوپسی را توصیه کند. آزمایش بیوپسی برای تشخیص سرطان صورت می‌گیرد.

چه نوع روش‌های درمانی را، متخصصان ریه انجام می‌دهند؟

متخصصان ریه از روش‌های متعددی برای درمان مشکلات ریوی استفاده می‌کنند. برخی از این روش‌ها به شرح زیر هستند:

⦁ بهداشت ریوی: این درمان، مایع و مخاط را از ریه‌های شما پاک می‌کند.

⦁ فرسایش راه هوایی: این درمان راه‌های مسدود شده هوا را باز می‌کند یا تنفس دشوار را آسان می‌کند.

⦁ برونکوسکوپی: این روش علاوه بر تشخیص مشکلات ریوی، می‌تواند در درمان بیماری‌های ریوی نیز استفاده شود. 

دکتر متخصصان ریه، علاوه بر تکنیک‌های گفته شده از داروها نیز برای درمان بیماری‌های تنفسی استفاده می‌کنند.

چه زمانی باید به متخصص ریه مراجعه کنیم؟

در صورت داشتن علائمی مانند موارد زیر باید به متخصص ریه مراجعه کنید:

⦁ سرفه‌ای که شدید باشد یا بیش از 3 هفته طول بکشد

⦁ درد قفسه سینه

⦁ خس خس سینه

⦁ سرگیجه

⦁ مشکل در تنفس

⦁ خستگی شدید

⦁ آسمی که کنترل آن سخت است

⦁ برونشیت یا سرماخوردگی که مدام عود می‌کند

چگونه یک متخصص ریه خوب پیدا کنیم؟

شرکت بیمه سلامت شما ممکن است بخواهد قبل از مراجعه به متخصص ریه، از پزشک معمولی خود یک ارجاع دریافت کنید. حتی اگر اینطور نیست، باز هم می‌توانید از پزشک عمومی خود بخواهید که یک متخصص ریه به شما معرفی کند..

راه دیگر پیدا کردن یک متخصص ریه خوب، استفاده از پلتفرم‌های آنلاین نظیر دکترتو است. شما با استفاده از این پلتفرم‌های می‌توانید علاوه بر دسترسی به لیست بهترین دکترهای متخصص و فوق تخصص اصفهان با دیگر متخصصان در دیگر شهرهای ایران و با دیگر بیماران یک متخصص گفت و گو کنید و از سطح مهارت متخصص مدنظر خود آگاه شوید.

آیا این خبر مفید بود؟
کدخبر: ۳۸۹۲۵۰ //
ارسال نظر