مسئله نگرانکننده درمورد گونه جدید کرونا/ علائم پیرولا چیست؟
ظهور و پیدایش زیرسویه جدیدی از کروناویروس در ایالات متحده و بخشهایی از اروپا، باعث نگرانی در سراسر جهان شده است. گونه «BA.۲.۸۶» با نام غیر رسمی «پیرولا»، یک گونه تازه کشفشده و جهشیافته از سویه غالب «اومیکرون» است، اما در مقایسه با زیرسویههای قبلی اومیکرون، جهشهای ژنتیکی بیشتری دارد.
به گفته متخصصان بیماریهای عفونی، «BA.۲.۸۶» یا «پیرولا (Pirola)» گونهای جدید از سویه غالب اومیکرون است، اما در مقایسه با زیرمجموعههای پیشینِ اومیکرون، که قبلاً شناسایی شده بودند، جهشهای بیشتری دارد. این زیرسویه در مقایسه با زیرسویه قبلی اومیکرون (به نام XBB.۱.۵)، دارای بیش از ۳۰ جهش در پروتئین اسپایک است.
این اختلاف جهش، مشابه تعداد جهشهایی است که بین دلتا (از سویههای اولیه کروناویروس) و اومیکرون وجود داشت. زمانی که سویه اومیکرون در زمستان ۲۰۲۱ شیوع پیدا کرد، آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از کووید به طرز عجیبی افزایش یافت؛ زیرا سویه اومیکرون بسیار متفاوتتر از نوع دلتا بود و در برابر مصونیتِ حاصل از ابتلای قبلی به عفونت و ایمنیِ واکسیناسیون مقاومت میکرد.
تا کنون کدام کشورها درگیر این زیرسویه شدهاند؟
گونه BA.۲.۸۶ یا پیرولا اولین بار ۲۴ جولای ۲۰۲۳ در دانمارک شناسایی و سپس در ماه اوت در ایالات متحده و کانادا ظاهر شد. پیرولا تا کنون حداقل در شش کشور مشاهده شده است و میان موارد شناساییشده ارتباطی وجود ندارد؛ که این موضوع نشاندهنده درجاتی از انتقال ویروس در سطح گسترده [جهانی] است که هنوز چندان قابل درک و شناسایی نیست.
طبق آخرین اطلاعات، پیرولا در دانمارک، اسرائیل، کانادا، سوئد، بریتانیا و ایالات متحده امریکا (در چهار ایالت نیویورک، ویرجینیا، اوهایو و میشیگان) شناسایی شده است.
تا کنون گزارشی مبنی بر مرگ و میر ناشی از ابتلا به پیرولا ثبت نشده است و به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای امریکا، بستریهای فعلی کرونا احتمالاً درگیر زیرسویه جدید نیستند و مبتلا به گونههای خنثیشده (ویروسهای نسل XBB) هستند.
عملکرد واکسیناسیون در کنترل پیرولا چگونه است؟
بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای امریکا، انتظار میرود نسخه بهروزشده واکسن کووید در جلوگیری از ابتلا به ویروس جدید، کاهش شدت بیماری و پیشگیری از بستری شدن در بیمارستان مؤثر باشد. از همین رو، دانشمندان در حال ارزیابی اثربخشی واکسن تقویتکننده و دوز یادآور کووید-۱۹ در برابر گونه جدید هستند.
این مرکز، بهروزرسانی تمام واکسنها، بهویژه واکسنهای تقویتکننده کووید-۱۹، را به عنوان اقدامی سالانه برای ایمنسازی در برابر بیماری توصیه میکند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.