توصیه های بهداشتی برای تهیه و توزیع غذاهای نذری در ماه محرم
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه ضمن تسلیت فرا رسیدن ایام محرم بر رعایت نکات بهداشتی در تهیه و توزیع نذورات برای حفظ سلامت عزاداران تاکید کرد.
مهندس مجید تاجیک با تاکید بر ضرورت رعایت موازین بهداشتی در فرایند تهیه و توزیع نذورات اظهار کرد: عدم رعایت این موازین باعث افزایش احتمال بروز بیماریهای منتقله از راه آب و غذا میشود که با رعایت نکاتی ساده میتوان از بروز مسمومیتهای غذایی جلوگیری کرد.
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت با اشاره به اهمیت سلامت مواد خام مصرفی گفت: مواد خام مصرفی برای تهیه مواد غذایی باید سالم و بهداشتی باشند بنابراین توصیه میشود از مواد غذایی بستهبندی شده مورد تایید وزارت بهداشت استفاده شود.
استفاده از نمک و روغن بهداشتی در تهیه غذا
استفاده از نمک و روغن مناسب در تهیه غذاهای نذری از دیگر الزامات گفته شده توسط این کارشناس بهداشت بود.
بنا به توصیه وی برای طبح غذاهای نذری باید از نمکهای بستهبندی یددار تصفیه شده دارای مجوز ساخت سازمان غذا ودارو استفاده کرد. روغنهای مصرفی نیز باید دارای مجوز ساخت سازمان غذا و دارو با میزان ترانس پایین باشند.
نکات مهم درخصوص نگهداری و طبخ مواد غذایی
مهندس تاجیک استفاده از ظروف مناسب در هنگام طبخ غذاها را ضروری برشمرد و یادآور شد که پس از هر بار طبخ، ظروف و تجهیزات مورد استفاده باید به نحو مطلوب شستوشو شوند.
وی با اشاره به نحوه نگهداری مواد غذایی پخته شده گفت: مواد غذایی پخته شده را نباید به مدت طولانی(بیش از دو ساعت) در دمای محیط نگهداری کرد .همچنین باید از بسته بندی غذای آماده شده بیش از دو ساعت قبل از مصرف اجتناب کرد.
به گفته وی درصورت اجبار به نگهداری غذاهای پخته شده بیش از دو ساعت باید آن را در دمای زیر چهار درجه سانتیگراد یا دمای بالای 63 درجه سانتیگراد (روی شمعک گاز تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد) نگهداری کرد.
عدم نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم داخل یخچال یا سردخانه، عدم توزیع سالاد و سبزی، عدم مصرف دخانیات در مکانهای مسقف، نصب تابلوها و یا اطلاعیه ممنوعیت استعمال دخانیات در مکانهای عزاداری، عدم راه رفتن توزیع کنندگان بر روی سفرهها از دیگر توصیه های بهداشتی این کارشناس معاونت بهداشت در مراسم عزاداری ایام محرم بود.
استفاده از ظروف استاندارد و بهداشتی برای توزیع مواد غذایی
مهندس تاجیک بر استفاده از ظروف استاندارد (food grade) برای توزیع آب، چای و مواد غذایی تاکید کرد و گفت: داشتن علامت فودگرید(food grade) نشاندهنده این است که محصول مورد نظر با رعایت پروتکلهای بهداشتی تولید شده و فاقد مواد شیمیایی مضر است.
رییس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه یادآور شد درصورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم، بهتر است از ظروف یکبارمصرف بر پایه گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده شود.
وی درخصوص استفاده از ظروف یکبار مصرف شفاف و نازک( پلی استایرین) برای توزیع مواد غذایی و نوشیدنیهای گرم وداغ هشدار داد و یادآور شد که این ظروف برای نوشیدنیهای با دمای بالای65 درجه سانتیگراد مناسب نیست.
مهندس تاجیک به هیئتهای عزاداری و مسئولان موکبها توصیه کرد تا حد امکان از نوشیدنیهای بستهبندی(پک شده) برای نذورات خود استفاده کنند و برای خنک کردن نوشیدنیها نیز از یخهای بسته بندی بهداشتی استفاده کنند.
رعایت نکات بهداشتی در خرید و ذبح دام
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت در مورد ذبح دام دراین ایام تاکید کرد: خرید دام حتما از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی انجام شود و حتما در هنگام ذبح دام باید به نکات بهداشتی توجه شود.
رعایت نکات بهداشتی در مکانهای عزاداری
وی در ادامه بر رعایت بهداشت، شستوشو و گندزدایی مستمر، نصب سیستم لولهکشی مایع دستشویی یا جای مایع دستشویی در سرویسهای بهداشتی مکانهای عزاداری تاکید کرد.
مهندس تاجیک درخصوص ساماندهی پسماندهای تولید شده در این ایام گفت: پسماندهای تولید شده باید به شکل بهداشتی جمعآوری، منتقل و دفع شوند. بنابراین قراردادن سطل یا کیسه برای جمعآوری مرتب ظروف ولیوانهای یکبار مصرف استفاده شده در کنار هر ایستگاه ضرورت دارد.
به گفته وی کارشناسان بهداشت محیط دانشگاه در ایام سوگواری ماه محرم با همکاری سایر سازمانهای مرتبط از مساجد، تکایا و حسینیهها بازدید میکنند و ضمن آموزش متولیان مساجد و روسای هیئتها بر رعایت بهداشت فردی و عمومی نظارت میکنند.
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه در خاتمه سخنان خود خاطرنشان کرد: شهروندان درصورت بروز هرگونه شکایت بهداشتی میتوانند با شماره 190 تماس گرفته و موضوع را پیگیری کنند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.