اثرات الکل بر بدن
اثرات کلی و کوتاهمدت و بلندمدت الکل بر سلامت فیزیکی و روانی هر کسی متفاوت است. اما آنچه واضح است این است که مصرف الکل میتواند اثرات کوتاهمدت و بلندمدتی روی بدن داشته باشد.
اعتیاد به الکل فرد را در معرض عوارض جدی و خطرناکی قرار میدهد، از جمله آسیب کبد که ممکن است در مراحل اولیه حتی بیعلامت باشد.
اثرات الکل تا چه مدتی میماند؟
پاسخ این سؤال بستگی به فاکتورهای زیادی دارد. سایز بدن فرد، تحمل کلی فرد در برابر الکل، مقدار الکل و حتی چیزهایی مانند اینکه آن روز فرد چقدر غذا خورده همگی میتوانند بر طول عمر اثرات الکل تأثیر داشته باشند.
بهطورکلی بدن در یک ساعت قادر به متابولیز مقدار مشخصی از الکل است. وقتی فردی الکل مینوشد اتفاقاتی که معمولاً تجربه میکند چیزهایی مثل شُلی کلام یا مشکل در دقت و تمرکز است که میتواند تا ساعتها بعد از نوشیدن الکل دوام داشته باشد، خصوصاً اگر مقدار نسبتاً زیادی الکل نوشیده باشد.
الکل بسته به میزانی که مصرف شده، میتواند تا ساعتهای زیادی در بدن فرد بماند و قابلشناسایی باشد:
. تا ۶ ساعت بعد از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی از طریق آزمایش خون
. تقریباً ۱۲ تا ۱۴ ساعت بعد از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی از طریق آزمایش ادرار
. تقریباً ۱۲ تا ۱۴ ساعت بعد از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی از طریق تست تنفس
. تقریباً ۱۲ تا ۱۴ ساعت بعد از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی از طریق تست بزاق
. تا ۹۰ روز بعد از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی از طریق تست مو
اثرات کوتاهمدت مصرف الکل
. شُلی و نامفهومی کلام
. احساس سرخوشی یا سرگیجه
. احساس سبکی در سر
. ضعف بینایی
. نوسانات هیجانی
. استفراغ
. ازدستدادن تعادل و نداشتن عکسالعمل
. غشکردن
. مسمومیت الکلی
. سایکوز ناشی از الکل
روز بعد ممکن است فرد دچار سردرد و تهوع و یا دچار اضطراب شود که به این وضعیت hangxiety میگویند.
اثرات بلندمدت مصرف الکل
اگر فرد طی مدت زمانی طولانی مکرراً الکل بنوشد، بر خیلی از جنبههای زندگیاش اثر خواهد گذاشت؛ از نحوهٔ احساس و رفتارها تا عملکردهای بدن.
. تغییراتی در وزن و اشتها
. گوشهگیری از خانواده و دوستان
. مشکل در خواب و حتی بیخوابی
. مشکل در تمرکز چه در خانه و چه در محل کار
. کاهش میل جنسی
. ازدستدادن علاقه یا انگیزه نسبت به چیزهایی که زمانی از آنها لذت میبرد
. خستگی عمومی یا احساس بیحالی و بیانرژی بودن
. بیاهمیت شدن نسبت به بهداشت فردی یا وضعیت ظاهر
این عوارض همگی علائم بالقوه یک مشکل مربوط به الکل میباشند. اگر فردی طی یک دوره طولانی، برخی از این علائم را دارد احتمالاً دچار اختلال سوءمصرف الکل شده و نیاز به کمک پزشکی دارد.
الکل چگونه بر بدن اثر میگذارد؟
مغز
الکل در یک سری از فرارسانهای عصبی اختلال ایجاد میکند، فعالیت مغز و سطح انرژی را پایین میآورد. آسیب مغزی مربوط به نوشیدن الکل میتواند بر یادگیری و حافظه اثر بگذارد.
سندرم ورنیکه کورساکوف یک اختلال مغزی است که میتواند ناشی از مصرف الکل باشد. این اختلال بر شکل و ساختار مغز اثر میگذارد و میتواند منجر به آشفتگی ذهنی، فلج عصبی چشم و مشکلات عضلانی تعادلی شده و تدریجاً به مشکلات حافظه برسد.
سلامت روان
نوشیدن الکل میتواند مشکلاتی برای سلامت روان ایجاد کند یا مشکلات ذهنی فعلی را بدتر کند، خصوصاً مشکلات مربوط به افسردگی و اضطراب و استرس.
کبد
کبد نیز بعد از یکبار نوشیدن الکل تحتتأثیر قرار میگیرد؛ اما برگشتپذیر است.
مصرف الکل میتواند ریسک ابتلا به بیماری کبد در سالهای بعدی زندگی را افزایش دهد. مصرف زیاد الکل طی یک دوره طولانی چیزی است که میتواند باعث ایجاد آسیبهای کبدی شود؛ مانند هپاتیت الکلی و سیروز الکلی.
چشمها
الکل میتواند باعث اختلال در دید یا دوبینی و خون افتادن در چشم شود که ناشی از تورم رگهای خونی است.
قلب
افراط در نوشیدن الکل میتواند فشارخون را بالا ببرد و باعث بینظمی ضربان قلب شود. این تغییر کوتاهمدت میتواند ریسک حمله قلبی و سکته مغزی را خصوصاً در سنین بالاتر افزایش دهد.
نوشیدن الکل طی یک دوره طولانی میتواند فشارخون و ضربان قلب را بالا ببرد و این مشکلات منجر به حمله قلبی و سکته مغزی شوند.
معده
نوشیدن زیاد الکل میتواند ریسک گاستریت، زخم معده و سوزش معده را بیشتر کند. وقتی فردی برای مدت طولانی زیاد الکل مینوشد ممکن است دچار گاستریت مزمن الکلی شود. این آسیب و درد، شدید و مداوم و خطرناک است.
مثانه و کلیهها
افراط در نوشیدن الکل میتواند باعث شود فرد دچار کمردرد شود که ناشی از آسیبی است که الکل به کلیههایش وارد کرده. الکل اجازه نمیدهد کلیهها آب را بازجذب کنند و این باعث میشود مثانه پُر از مایعات شود درحالیکه سایر قسمتهای بدن دچار کمآبی است.
ریهها
بخار الکل در راههای هوایی میتواند باعث آسیب به ریهها، راههای بینی و سینوسها شده و در بلندمدت بر سلولهای ایمنی مسئول مبارزه با بیماریهای تنفسی اثر میگذارد. افرادی که مدتهاست زیاد الکل مینوشند بیشتر مستعد ابتلا به عوارضی مانند سینهپهلو، عفونتهای تنفسی و سندرم حاد تنفسی هستند.
دستگاه گوارش
الکل، سیستم گوارش را تحریک میکند و باعث التهاب و تحریک معده میشود. مکرراً الکل نوشیدن میتواند به روده باریک آسیب بزند. افراط در نوشیدن الکل در بلندمدت میتواند با آسیب به روده باریک، راه ورود باکتریها و سموم به خون را باز کند.
ناباروری
مطالعات نشان میدهند هر چه بیشتر الکل مصرف شود، بیشتر بر قدرت باروری اثر خواهد گذاشت. نوشیدن الکل میتواند ترشح هورمونهای جنسی را تحتتأثیر قرار داده و رسیدن به نعوظ و حفظ آن را سختتر کند.
مصرف زیاد و طولانیمدت الکل میتواند سبب بروز اختلالات قاعدگی و باروری در خانمها شود.
استخوانها
وقتی طی یک دوره طولانی الکل مصرف شود بر کیفیت و استحکام استخوانها اثر میگذارد و فرد در معرض پوکیاستخوان قرار میگیرد. این مسئله نهتنها ریسک فاکتور مهمی بر افراد بزرگسال است بلکه میتواند بر نوجوانان و جوانان نیز اثر بگذارد، زیرا بدن آنها در حال ذخیره کلسیم برای سلامت و استحکام طولانیمدت استخوانهاست.
دهان
الکل تولید بزاق دهان را کاهش میدهد که باعث میشود دفاع بدن در برابر پلاک و باکتریها کمتر شود و در نتیجه فرد دچار پوسیدگی دندان و بیماری لثه شود.
رفلاکس معده
الکل میتواند باعث رفلاکس اسید معده به مری شده و توانایی معده برای پاکسازی از اسیدهای گوارشی را کاهش دهد. افرادی که عادت به نوشیدن الکل دارند به بافت مری خود آسیب میزنند و ممکن است دچار بلع دردناک شوند.
پوست
مصرف الکل میتواند باعث گرگرفتگی صورت شود؛ زیرا الکل جریان خون را افزایش میدهد. ضمناً نوشیدن الکل باعث دهیدراته شدن بدن و خشکی پوست میشود؛ چون ادرارآور است.
افراط در نوشیدن الکل میتواند رگها را به طور دائم گشاد کند و در نتیجه فرد دچار رگهای عنکبوتی و قرمزی دائمی صورت شود. ضمناً الکل میتواند باعث پسوریازیس و درماتیت سبورهای شود.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.