استرس و اضطراب را با هم اشتباه نگیرید؛ تفاوت های اساسی که این ۲ با هم دارند
خیلی از افراد تصور میکنند که استرس و اضطراب تفاوتی با هم ندارند و حتی در گفتگوهای روزمرهشان، این دو را به جای همدیگر استفاده میکنند. اما روانشناسان میگویند استرس و اضطراب به دلایل متعددی تفاوتهای زیادی با هم دارند.
به زبان خیلی ساده، استرس واکنشی طبیعی و موقتی به یک تهدید خارجی است. در حالی که اضطراب حالتی مداوم، درونی و غالباً بدون دلیل است که بدون نیاز به محرک یا محرکهای خاصی رخ میدهد.
برای تشخیص دادن استرس و اضطراب از یکدیگر لازم است هر یک از آنها را بشناسیم و علائم آنها را بدانیم تا به کمک راهکارهای موجود بتوانیم آنها را مدیریت یا درمان کنیم. درضمن باید این نکته مهم را بدانیم که اضطراب از استرس گستردهتر و خطرناکتر است و اگر استرس کنترل نشود و ادامه پیدا کند، میتواند تبدیل به اضطراب شود و اگر اضطراب کنترل نشود، میتواند پیشرفت کند و تبدیل به یک اختلال روانیِ جدی شود.
طهورا جَربان، مشاور و روانشناس درباره تفاوتهای استرس و اضطراب توضیح میدهد: بسیاری از تغییرات فیزیولوژیکی اضطراب و استرس مثل ضربان قلب، نفسهای تند و کوتاه و تنشهای عضلانی شبیه هم هستند ولی تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند. مهمترین تفاوت، منبع هر کدام است. مثلا استرس، منبع بیرونیِ مشخصی دارد اما اضطراب، منبع بیرونی مشخصی ندارد و دلایل بروز آن برای فرد مبهم است. یعنی فرد از دلایل استرس خود آگاه است اما در مورد اضطراب نمیداند که چرا دچار اضطراب شده و ریشه آن چیست.
۷ تفاوت مهم استرس و اضطراب
استرس و اضطراب ۷ تفاوت اساسی با هم دارند که به آنها اشاره میکنیم؛
علت یا محرک: در اضطراب معمولاً منبعی که باعث آن میشود مشخص نیست و افراد دلشوره میگیرند اما علت آن برایشان واضح نیست. اما استرس معمولا ناشی از یک منبع خارجی (مثل امتحان، کنکور، مصاحبه شغلی و ...) است . معمولا تنها به یک موقعیت و دلیل خاص مرتبط است. یعنی فرد به طور دقیق میداند که چه موضوعی باعث ایجاد استرس در او شده است.
واقعی و غیرواقعی بودن منبع: منبعی که باعث ایجاد استرس میشود منطقیتر است. در اضطراب افراد بیشتر اوقات بهخاطر افکار خود دچار اضطراب میشوند که میتواند غیرمنطقی باشد.
مدت زمان و پایداری: استرس به نسبت اضطراب مدتزمان کوتاهتری تجربه میشود اما اضطراب در مدتزمان طولانیتری با ما میماند.
اثرات فیزیولوژیک و روانی: واکنش بدن به استرس شامل افزایش ضربان قلب، تنش عضلانی و ترشح هورمونهایی مانند کورتیزول است. این واکنش در کوتاهمدت اتفاقا برای فرد مفید است. اما اثرات اضطراب شامل نگرانی دائمی، افکار وسواسی و ترسهای غیرمنطقی است که ممکن است حتی بدون تهدید خارجی رخ دهد و بر عملکرد روزمره ما تأثیر بگذارد.
قابلیت کنترل: استرس به این دلیل که با مهارتهای حل مسأله همراه است، نسبت به اضطراب کنترلپذیرتر است. اما اضطراب قابل کنترل نیست و گاه ممکن است شما مجبور شوید به متخصص مراجعه کرده و دارودرمانی را شروع کنید.
کارکرد مثبت و منفی: استرس اگر در سطحی معتدل باشد، میتواند مفید باشد و فرد را برای انجام کارها و حل مسائل برانگیزد. اما اضطراب معمولاً هیچ فایدهای ندارد و اغلب به مشکلات روانی و کاهش عملکردهای مفید منجر میشود. عملکرد و فعالیتهای روزانه ما زمانی که اضطراب داریم، در مقایسه با زمانی که استرس داریم بیشتر مختل میشود. اضطراب میتواند زندگی روزانه فرد را مختل و زمام امور را از دست او خارج کند.
تفاوت تکنیکهای درمانی: استرس چون موقت است و دلیلش هم مشخص است، زود از بین میرود. گاهی به کار گرفتن و تمرین چند تکنیک مثل خوردن آب، نفس کشیدن عمیق، دوش گرفتن، کاهش مصرف کافئین استرس را از بین میبرد اما اضطراب چون منبع نامشخصی دارد و یک اختلال روانپزشکی است، ممکن است با انجام چند تکنیک از بین نرود و نیاز به مراجعه به متخصص داشته باشد. البته برای اضطراب غیر شدید نیز تکنیکهایی وجود دارد که کاربرد آنها معمولا جواب میدهد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.