غذاهای مفید برای زخم معده در طب سنتی؛ خوراکیهای شگفت انگیز
زخم معده یکی از مشکلات شایع گوارشی بوده که اغلب با درد شدیدی همراه است.
این بیماری به دلیل از بین رفتن پوشش محافظ معده بر اثر ترشح بیش از اندازه اسید معده ظاهر میشود. یکی از مواردی که به شما در مدیریت این بیماری و درد ناشی از آن کمک بسزایی میکند رعایت رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم است. در واقع انتخاب مواد غذایی سالم و مغذی ارتباط مستقیمی با بهبود زخم معده و کاهش درد آن دارد. ما در ادامه این مطلب قصد داریم علاوه بر اینکه نگاهی به این بیماری و علائم آن داشته باشیم، برخی از غذاهای مفید برای زخم معده در طب سنتی را معرفی کنیم. همراه ما باشید.
زخم معده چیست؟
زخم معده یا همان Stomach Ulcer به دلیل از بین رفتن پوشش محافظ معده ایجاد میشود که علت اصلی آن ترشح بیش از اندازه اسید معده است. ترشح زیاد اسید معده باعث بروز زخمهایی بر روی دیواره معده میشود که در صورت شدید بودن علاوه بر درد با خونریزی و التهاب شدید همراه است.
درد ناشی از زخم معده بسیار آزاردهنده است، تا جایی که به راحتی بر روی کیفیت زندگی فرد تاثیر منفی میگذارد و حتی گاها بیمار را از انجام کارهای روزانه باز میدارد.
علت ایجاد زخم معده چیست؟
همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم علت اصلی این بیماری ترشح بیش از اندازه اسید معده است. اسید معده به هضم و شکستهشدن مواد غذایی کمک میکند، اما زمانی که مقدار آن بیش از اندازه باشد بافتهای معده قادر به تحمل آن نیستند. از جمله فاکتورهایی که منجر به ترشح بیش از اندازه این اسید میشوند عبارتاند از:
-
باکتری هلیکوباکتر پیلوری
-
استفاده خودسر و زیاد داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
-
استرس فیزیولوژیکی شدید
-
سندروم زولینگر الیسون
بد نیست بدانید که استرس تاثیر مستقیمی بر روی میزان PH بدن دارد. به طوری که استرس زیاد میتواند مقدار PH را از حالت نرمال خارج کند که همین امر منجر به ترشح بیش از اندازه اسید معده میشود. به همین خاطر است که افراد مضطرب یا افرادی که زود عصبانی میشوند عموما با درد معده دست و پنجه نرم میکنند.
علائم و نشانههای زخم معده کداماند؟
درد اصلیترین نشانه وجود زخم معده است. البته که گاهی اوقات زخمهای گوارشی علائمی ندارند که به همین خاطر به آنها زخمهای خاموش گفته میشود. به طور کلی از شایعترین علائم زخم معده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
نفخ شدید
-
کاهش وزن
-
سوزش سر دل
-
ریفلاکس اسید معده
-
سوزش و درد شدید معده
-
مدفوع تیره رنگ
-
حالت تهوع و استفراغ
-
سوءهاضمه
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
با توجه به علائمی که گفتیم اگر فکر میکنید زخم معده دارید یا اخیرا بعد از خوردن غذا درد شدیدی را تجربه میکنید بهتر است که در این زمینه از یک متخصص گوارش مشورت بگیرید و برای بررسی وضعیت خود به پزشک مراجعه کنید.
-
ضعف
-
احساس خستگی
-
استفراغ
-
تغییر رنگ مدفوع
-
درد ناگهانی شکم که از بین نمیرود
اینها از جمله علائمی هستند که در صورت مشاهده آنها باید به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که زودتر بیماری تشخیص داده شود شانس بیشتری برای درمان سریع و راحتتر دارید.
درمان زخم معده
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که آیا زخم معده درمان میشود؟ بله این بیماری قابل درمان است اما قبل از هر چیز ابتدا باید علت آن مشخص شود و سپس راهکارهای درمانی مناسب تجویز شوند. به طور کلی درمانهای مرتبط با بیماری در درمانهای غیرجراحی، درمانهای جراحی و طب سنتی خلاصه میشوند.
یکی از راهکارهایی که در کنار دارو درمانی به بهبود سریعتر بیماران کمک میکند درمانهای خانگی و سنتی است.
از روشهای درمان خانگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
اجتناب از طولانی بیدار ماندن
-
مصرف داروهای مسکن با مشورت پزشک
-
کاهش مصرف نوشیدنیهای مضر گازدار، صنعتی و پرکافئین
-
انجام فعالیت بدنی همچون پیادهروی برای حفظ سلامت روحی و روانی
-
مصرف خوردنیهای پروبیوتیکی همچون پنیر و ماست پروبیوتیک و نوشیدنی کفیری
-
دنبال کردن رژیم غذایی سالم و مغذی
تغذیه مناسب برای زخم معده
همانطور که گفتیم یکی از فاکتورهایی که در بهبود درد ناشی از زخم معده تاثیرگذار بوده تغذیه مناسب است.
سوالی که برای بیماران پیش میآید این است که با وجود این بیماری برای صبحانه چی بخوریم؟ یا اینکه برای درد معده شام چه بخوریم؟
به طور کلی پیشنهاد میکنیم که در صورت داشتن زخم معده غذاهای بیش از اندازه اسیدی مانند غلات، لبنیات و محصولات گوشتی را به همراه میوه و سبزیجات مصرف کنید تا میزان اسیدیته آنها به تعادل برسد. به علاوه اینکه از مصرف الکل، کافئین و سیگار هم پرهیز کنید.
از طرفی سیب، روغن زیتون، کلم بروکلی، سبزیجات با برگهای پهن، زغال اخته، تمشک و خانواده بریها از جمله موادی هستند که به تقویت باکتریهای سالم بدن و معده کمک بسزایی میکنند و برای بهبود درد هم مفید هستند.
نوشیدنیهای مفید برای زخم معده در طب سنتی
از جمله نوشیدنیهای مفید و آرامبخش طب سنتی میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
-
دمنوش نعنا
-
دمنوش پونه
-
دمنوش چای سبز
-
دمنوش گل گاو زبان
-
دمنوش زنجبیل
-
دمنوش زیره سیاه
-
دمنوش رازیانه
پیشگیری از زخم معده
آیا میتوان از این بیماری گوارشی پیشگیری کرد؟ دقت کنید که روشی تضمینکننده برای پیشگیری قطعی از این بیماری وجود ندارد. با این حال شما میتوانید با رعایت کردن برخی نکات احتمال بروز آن را کاهش دهید.
-
شستشوی دستها برای جلوگیری از انتشار باکتریها
-
شستشوی درست مواد غذایی و مصرف آنها به صورت پخته
-
کاهش مصرف محرکهایی مانند سیگار، الکل و کافئین
-
مصرف داروهای مسکن یا آنتیبیوتیکها به همراه آب فراوان
-
کاهش مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
-
مصرف غذاهای سالم، مغذی و بدون چربی مضر
-
کاهش مصرف غذاهای تند و پرادویه
-
کاهش و مدیریت استرس و اضطراب
-
خوردن وعدههای غذایی کوچک در تعداد بالا
سخن پایانی
بیماری زخم معده در نتیجه غلبه اسید معده بر پوشش محافظ معده و ترشح بیش از اندازه آن ایجاد میشود. پزشکان توصیه میکنند در صورت مشاهده علائم اولیه حتما برای بررسی وضعیت بیماری اقدام کنید، به این خاطر که در صورت عدم پیگیری این بیماری میتواند خطرناک و جدی شود و حتی به زخم اثنیعشر تبدیل شود. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید با دکتر متخصص مشورت کنید.