موبایل و کامپیوتر چه آسیب هایی به چشم میزنند؟
ورود موبایل به زندگی انسانها، انقلاب بسیار بزرگی در دنیای ارتباطات ایجاد کرد و به مرور زمان، کاربردهای بیشتری برای آن تعریف شد، اما با پیشرفت علم و تکنولوژی، آثار منفی استفاده مدام از آن، تهدیدی برای سلامت انسانها شده است.
چشم، یکی از عضوهای مهم و حیاتی انسان است که سلامت آن از اهمیت بالایی برخوردار است چون مهمترین عضوی قلمداد میشود که هنگام استفاده از موبایل و کامپیوتر به خصوص در زمان تاریکی آسیب میبیند.
محمود عطری، چشمپزشک در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: استفاده طولانیمدت از گوشی یا مانیتور به ساختار چشم ضرر میزند. وقتی به صفحه گوشی یا مانیتور نگاه میکنیم، میزان پلک زدن چشم کاهش پیدا میکند که باعث عارضههای چشمی میشود.
وی افزود: چشم در حالت معمولی بین ۱۴ تا ۱۷ پلک در دقیقه میزند و کاهش این تعداد باعث میشود لایه اشکی در کل چشم بهخوبی پخش نشود و یا به خاطر کاهش تعداد پلک، لایه اشکی از سطح چشم تبخیر شود که باعث ایجاد علائم آزاردهندهای مثل خشکی چشم میشود.
این متخصص چشم افزود: مهمترین راهکار برای سلامت چشم این است که کمتر به صفحه نمایش نگاه کنید و در صورت ضرورت برای کارهای اداری عادت کنید که هنگام کار با کامپیوتر زیاد پلک بزنید .
عطری تصریح کرد: میزان نور محیط کار باید متناسب با نور صفحه نمایش باشد که در غیر این صورت باعث اذیت چشم میشود. اگر نور صفحه نمایش بیشتر از نور محیط باشد، باید که از عینکهای محافظ هنگام کار با صفحه نمایش استفاده کنیم.
این متخصص چشم، تأکید کرد: هنگامی که چشم دچار سوزش میشود باید از قطرههای اشک مصنوعی بدون مواد نگهدارنده، استفاده کرد و در محیطهای پرنور مثل زمانی که هوا آفتابی یا برفی و بارانی است یا در محیط اتاق در زمانی که نور محیط بیشتر از ظرفیت چشم است باید از عینک آفتابی استفاده کرد.
وی در مورد ویژگی عینکهای آفتابی، گفت: شیشه عینک آفتابی نباید بیشتر از اندازه روشن یا تیره باشد و بهتر است که میزان نور متناسب باشد و سطح شیشه اعوجاج نداشته باشد و تصویر واضحی را ببینیم تا چشم خسته نشود.
عطری افزود: قاب عینک آفتابی باید تمام اطراف چشم را بپوشاند و از بالا و پایین یا چپ و راست آن نور وارد چشم نشود و برای کسانی که از عینک طبی استفاده میکنند باید نمره عینک طبی خود را بر روی عینک آفتابی سوار کنند تا استفاده از عینک آفتابی راحتتر باشد.
عوارض بلندمدت استفاده مکرر از گوشی در شب
همچنین یک عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان به ایسنا، گفت: استفاده از گوشی تلفن در محیط تاریک میتواند عوارض جدی برای چشم به همراه داشته باشد زیرا در شرایط کمنور، مردمک چشم گشادتر میشود و نور بیشتری به داخل چشم وارد میشود.
عبدالرحمن پردل افزود: نور آبی که از صفحه نمایش گوشی در شب منتشر میشود، به علت حساسیت بیشتر چشم در تاریکی، میتواند آسیب بیشتری به بینایی وارد کند.
وی با اشاره به عوارض بلندمدت استفاده مکرر از گوشی در شب، افزود: این عوارض میتواند به افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند دژنراسیون ماکولای (تباهی لکه زرد) وابسته به سن (AMD) منجر شود.
پردل تصریح کرد: مشکلاتی مانند اختلال خواب، سردرد، خشکی چشم، استرس و اضطراب نیز از دیگر عوارضی است که ممکن است در اثر استفاده مکرر از گوشی در شب ایجاد شوند ضمن اینکه استفاده از گوشی در فاصله نزدیک به چشم در شب میتواند به افزایش بیماریهای رفراکتیو مانند نزدیکبینی و آستیگماتیسم منجر شود.
این متخصص چشم درباره اختلال خواب ناشی از استفاده از گوشی بر سلامت چشمها گفت: اختلال در تولید ملاتونین و هورمون تنظیمکننده خواب، میتواند آسیبهای طولانیمدت به شبکیه چشم را به همراه داشته باشد.
وی تصریح کرد: کاهش زمان استفاده از گوشی، کاهش زمان استفاده از گوشی در شب، فعال کردن حالت شب یا لایت مود در گوشیها که شدت نور آبی را کاهش میدهد، راهکارهایی است که میتواند عوارض ناشی از موبایل را کاهش دهد.
پردل به همه شهروندان تأکید کرد: هنگام استفاده از موبایل با رعایت قانون ۲۰،۲۰،۲۰، به چشم خود استراحت بدهید به این صورت که هر ۲۰ دقیقه به مدت ۲۰ ثانیه به فاصلهای حدود ۲۰ متر نگاه کنید.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.