هاشمیزدایی یا فسادزدایی؟
جریان ویژهخوار برکنار شده دانشگاه آزاد اقدام اصلاحی ولایتی را به "هاشمی زدایی" قلمداد و تعبیر رسانهای کرده در حالی که مدیران جدید این دانشگاه "فسادزدایی" را در دستور کار خود قرار دادهاند.
ماجرای تغییر و تحولات اخیر در دانشگاه آزاد اسلامی یکی از موضوعاتی است که در فضای سیاسی و رسانهای کشور بازتاب زیادی داشت. در همین زمینه تغییر و تحولات جدید در این نهاد مهم علمی کشور مورد حمایت قاطبه دانشجویان و همه کسانی قرار گرفته که از نزدیک در جریان تخلفات گسترده این دانشگاه در دورههای پیشین بودهاند با این حال روند اصلاحی مذکور اقلیتی را که به روند راکد گذشته و عدم نظارتپذیری بر این دانشگاه عادت کرده و سالیانی از این اتفاق متنفع شدند را به شدت نگران کرده است.
با قرار گرفتن علی اکبر ولایتی چهره نام آشنا علمی کشور، در راس هیئت موسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، روند ایجاد تغییر در نهادی که همه از اصلاحات در آن قطع امید کرده بودند، شروع شد. در اولین اقدام اصلاحی، حمید میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با رای اعضای هیئت امنا برکنار شد و جای خود را به نوریان سرپرست موقت این دانشگاه داد.
تخلفات میرزاده و نزدیکان او در دانشگاه آزاد به قدری زیاد بود که علیاکبر ولایتی در گفتوگویی با تاکید بر اینکه این فسادهای مالی از زمان حیات مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی مطرح شده بود و قرار بود آقای میرزاده عزل شود، اعلام کرد: بخشی از مشکل اصلی در این میان دخالت فرزندان آقای میرزاده در امور دانشگاه آزاد و دخالت آنها در انعقاد قراردادهای مالی کلان است که اسناد همه اینها موجود است... .
در ادامه اصلاحات جریان ویژهخوار و پس از عزل میرزاده، یاسر هاشمی رفسنجانی نیز از ریاست دفتر هیئت امنای دانشگاه آزاد برکنار شد. این دانشگاه سالها تحت مدیریت خانواده مرحوم هاشمی رفسنجانی اداره میشد و عملاً به نهادی برای مسئولیت گرفتن و چرخش نخبگان در بین این خاندان و وابستگان آنان تبدیل شده بود.
با عزل میرزاده و یاسر هاشمی، جریان برکنار شده این اقدام ولایتی را به "هاشمی زدایی" از دانشگاه آزاد قلمداد و تعبیر رسانهای کرد در حالی که مدیران جدید این دانشگاه همانطور که اعلام کردند "حرکت در راستای اصلاح، پیشرفت و ترقی دانشگاه آزاد" و به عبارتی "فسادزدایی" را در دستور کار خود قرار داده بودند.
به نظر میرسد واکنش و تکاپوی حامیان مدیرت رانتی و غیر پاسخگوی پیشین این دانشگاه در مقابل فعالیتهای اصلاحی مدیریت جدید به دلیل بهخطر افتادن منافع این گروه است؛ اضافه بر این مشکلات عدیده اقتصادی و تعطیلی واحدهای مختلف این نهاد علمی هم بیانگر ناکارآمدی جریان پیشین حاکم بر دانشگاه آزاد است که بیش از 3 دهه بر آن مسلط بودند.
اقدام قاطعانه ولایتی که در طول سالهای بعد از انقلاب مسئولیتهای مختلفی داشته موجب شد تا حامیان روند فسادآلود سابق به تب و تاب بیفتند. پس از جنجالسازیهای رسانهای این باند حالا نوبت به سؤ استفاده از بیت امام بود تا مقابل فساد زادیی قرار بگیرد به همین منظور سید حسن خمینی در درخواستی غیرقانونی به حسن روحانی مدعی شد که روند عزل میرزاده از وجاهت قانونی برخوردار نیست و شبهه غیرقانونی دارد و از رئیسجمهور درخواست کرده نسبت به این موضوع ورود کند.
پس از ناکامی در سناریوهای قبلی اکنون جریان ویژهخوار حاکم بر مدیرت گذشته و برکنار شده دانشگاه آزاد در تازهترین اقدام در مدرک علی محمد نوریان سرپرست موقت دانشگاه آزاد تشکیک کرده است؛ جالب اینکه این ادعا از سمت یک روزنامه اصلاحطلب و احتمالا به سفارش جریان برکنار شده در حالی مطرح شده که در ماههای اخیر ماجرای رساله دکترای حسن روحانی به موضوعی مهم تبدیل شده است.
با این اوصاف به نظر میرسد جریانی که سالها با احاطه به شریانهای مالی دانشگاه آزاد در حال از دست دادن جایگاه و موقعیت خود هستند، به هر دستاویزی متصل میشوند تا اقدامات اصلاحی ولایتی در برخورد با مفاسد دانشگاه آزاد را زیر سوال ببرد.