ورود بیمههای تکمیلی به بیمارستانهای تامین اجتماعی
مدتی است شمار بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی از مرز 42 میلیون نفر گذشته و مهمترین ماموریت این سازمان در کنار پرداخت مستمری، رسیدگی به امور درمانی این افراد است.
سازمان تامین اجتماعی در کنار 77 بیمارستان و 284 مرکز سرپایی اختصاصی خود که از آن تحت عنوان مراکز ملکی یاد میکند با بسیاری از مراکز بخش خصوصی و دانشگاهی طرف قرارداد است و 9010 تخت فعال در بخش درمان غیرمستقیم دارد و موفق شده ضمن همراهی با طرح تحول سلامت در دولت یازدهم، طرحهای بزرگی همچون حذف دفترچههای کاغذی و استقرار نظام ارجاع داخلی را پیش برد.
در آستانه هفته تامین اجتماعی دکتر مهدی درخشان، معاون درمان سازمان تامین اجتماعیدرباره عملکرد درمانی این سازمان گفتوگو کردیم.
مهدی درخشان با بیان این که بیش از 42 میلیون نفر تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی قرار دارند، اظهار کرد: اولین خدمتی که یک بیمه شده از ساعات ابتدایی تحت پوشش قرار گرفتنش دریافت میکند، درمان است و معمولا مواردی چون بازنشستگی، کمک هزینه ازدواج، غرامت نقص عضو و غیره در سالهای بعدی اتفاق میافتد.
وی افزود: خدمات درمانی در سازمان تامین اجتماعی به دو شیوه مستقیم و غیرمستقیم ارائه میشود. هرچند در بسیاری از کشورها معمولا بیمهها بخش زیادی از خدمات خود را برون سپاری کرده و از طریق عقد قرارداد انجام میدهند، اما ما خدمات قابل توجهی را از طریق مراکز ملکی خود به صورت رایگان به بیمه شدگان ارائه میکنیم.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با بیان این که در کنار عقد قرارداد و خرید خدمات از مراکز دانشگاهی و دولتی، بخش اعظمی از مراکز بخش خصوصی نیز با سازمان تامین اجتماعی قرارداد دارند، گفت: در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی دارای 77 بیمارستان ملکی است که خدمات رایگان ارائه میدهند. همه خدمات با هر هزینهای در مراکز ملکی رایگان هستند، به عنوان مثال بیماری داریم که 15 میلیون تومان هزینه پروتز وی میشود اما برایش رایگان عمل جراحی انجام می دهیم، صورت حسابهای 50 تا 100 میلیون تومانی هم داریم که همه برای بیمار رایگان هستند.
درخشان ادامه داد: در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی دارای 284 مرکز سرپایی اعم از کلینیک و پلی کلینیک است.
درخشان در ادامه از استقرار نظام ارجاع داخلی در مراکز درمانی خود تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: یکی از برنامههای ما نظام ارجاع داخلی است که ابتدا در پنج استان به صورت پایلوت به اجرا درآمد و اکنون به 10 استان رسیده است.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته تا پایان امسال همه بیمارستانهای ملکی ما تحت پوشش نظام ارجاع داخلی قرار خواهند گرفت.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با بیان این که ابتدا بیماران مزمن که مدام نیاز به پزشک دارند، تحت پوشش برنامه نظام ارجاع داخلی قرار گرفتند، گفت: اینها به صورت نرم افزاری از کلینیکها به مراکز بستری و به متخصص ارجاع میشوند و دارای پرونده الکترونیکی ویژه هستند.
وی بر ضرورت اجرای صحیح و بینقص ارجاع داخلی تاکید کرد و گفت: ما قصد نداریم در اجرای نظام ارجاع داخلی شتابزده عمل کنیم، زیرا نمیخواهیم به سرانجام پزشک خانواده دچار شود. بنابراین دقیق و علمی حرکت میکنیم. در نظام ارجاع همه 284 مرکز درمانی سرپایی و بستری ما همانند یک مجموعه بهم پیوسته خواهند بود و دیگر بیمار ناچار نیست برای آن که از یک مرکز به مرکز دیگری برود مجددا پروسه نوبت دهی را طی کند. فعلا از بیماران مزمن شروع کردیم و بتدریج همه بیماران را تحت پوشش نظام ارجاع داخلی خواهیم برد.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی درباره حضور بیمههای تکمیلی در بیمارستانهای تامین اجتماعی، بیان کرد: باید بیمههای تکمیلی به سمت بیمارستانهای تامین اجتماعی بیایند. البته شخصی که بیمه تکمیلی دارد، انتظارش برای دریافت خدمات مطلوبتر بالاست و معمولا به سمت بیمارستانهای خصوص میرود. به همین خاطر بیمههای تکمیلی هم به سمت بیمارستانهای ما نمیآمدند، اما اکنون با ارتقای هتلینگ بیمارستانی که انجام دادیم این امکان فراهم شده و بیمههای تکمیلی رغبت پیدا کردند که وارد قرارداد با بیمارستانهای ما شوند.
درخشان ادامه داد: ارتقای هتلینگ در سال گذشته در 42 بیمارستان انجام شد و امسال نیز مراحل بعدی آن تکمیل میشود. ما ظرفیتهای خالی هم در بیمارستانها داریم و تلاش میکنیم از این فضای خالی استفاده کنیم تا درآمدزایی ناشی از آن وارد چرخه ارتقای بیمارستانی شود.
وی با اشاره به 9010 تحت فعال در بخش درمان غیرمستقیم، گفت: 816 بیمارستان با ما طرف قرارداد هستند و مجموع مراکز طرف قرارداد ما از مراکز کلینیکی و پاره کلینیکی تا مطب پزشکان به 45 هزار و 733 مورد میرسد.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی در ادامه مروری بر عملکرد سال گذشته این سازمان داشت و اظهار کرد: در سال 1395، 132 میلیون مراجعه بستری و سرپایی در مراکز ملکی و 315 میلیون مراجعه بستری و سرپایی در مراکز غیرملکی به ثبت رسید.
وی ادامه داد: اعتبار درمان در بخشهای درمان مستقیم و غیرمستقیم 19 هزار میلیارد تومان بود و موفق شدیم 11 مرکز سرپایی و دو بیمارستان جدید افتتاح کنیم.
درخشان با بیان این که 13 مرکز ارتقای سطح و 12 مرکز ارتقای شیفت داشتند، عنوان کرد: 48 بخش جدید در سال گذشته افتتاح شد و اکنون 20 مرکز سرپایی و هفت بیمارستان در دست ساخت داریم که از 10 تا 80 درصد پیشرفت کردهاند. 25 مرکز سرپایی و 9 بیمارستان هم در دست طراحی قرار دارند.
وی با تاکید بر این که هیچ کار بدون برنامهای نداریم، اظهار کرد: همه برنامههای امسال ما در سال گذشته تصویب شده و بارها نیازسنجی واقعی انجام دادیم.
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی به نوسازی و بازسازی تجهیزات پزشکی در سال 1395 اشاره کرد و گفت: در سال 1395 چهار دستگاه ام. آر.آی راهاندازی کردیم، در مجموع در چهار ساله دولت یازدهم 20 دستگاه سی تی اسکن و هشت دستگاه ام. آر .آی نصب شده است که معادل 12 سال قبل از آن است.
درخشان با بیان اینکه جایگزینی آمبولانسهای فرسوده را نیز دنبال کردیم، گفت: در سه سال گذشته 200 آمبولانس خریداری کردیم که معادل 20 سال قبل از آن است و مراکز را بینیاز کرد؛ به طوری که امسال اعلام نیازی از سوی مراکز برای آمبولانسها نداشتیم و خودمان پنج دستگاه آمبولانس را در سال 96 برای پنج استان درنظر گرفتیم.
وی به برنامههای کلی در حال اجرا در سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد و گفت: ارتقای هتلینگ، ساماندهی اورژانس بیمارستانی، استفاده از سیستمهای مدیریت و تامین تجهیزات پزشکی در بستر آی تی پس از استقرار HIS بیمارستانی، استقرار سیستم بایگانی تبادل تصاویر پزشکی (پکس)، سامانه نسخه الکترونیک در استان یزد، سیستم یکپارچه اسناد پزشکی، نظام ارجاع داخلی و تغییر سیستم مدیریت بیمارستانی از حالت سنتی به نوین از برنامههای در حال اجرای ما هستند.
وی در پایان برنامههای هفته تامین اجتماعی را اعلام کرد و گفت: ارتقای هتلینگ در بیمارستانهای مشهد، سمنان، شیراز و نجف آباد را در هفته تامین اجتماعی خواهیم داشت.
وی افزود: همچنین بیمارستانهای مختلفی داریم که مشمول افتتاح بخشهای جدید میشوند. چهار دستگاه سی تی اسکن در بیمارستانهای سمنان، زرند، تربت حیدریه و فیاض بخش تهران افتتاح میشوند و سایت جامع تصویربرداری در کرج افتتاح خواهد شد.
وی افزود: اورژانس در شیراز و ارومیه ساماندهی میشود و مرکز پلی کلینیکی اردکان یزد و بیمارستانهای لار و لاهیجان کلنگزنی میشوند. پلی کلینیکهای اصفهان، شهرکرد و آران و بیدگل نیز افتتاح خواهند شد.