دغدغه های بانوان پارلمان در زنانه ترین مجلس تاریخ انقلاب
زنان در مجلس دهم با حضور 17 نماینده، بیشترین کرسی را در طول سال های بعد از انقلاب به دست آورده اند و در طول دو سال گذشته در قالب فراکسیون و یا انفرادی برای تامین مطالبات بانوان تلاش کردند.
در ادوار دهگانه مجلس شورای اسلامی ایران، میزان حضور زنان نماینده در مجلس شورای اسلامی همواره متغیر بوده است، در میان تمامی ادوار گذشته، مجلس دهم با اختصاص هفده کرسی مجلس به زنان توانست رکورد بزند، دهمین دوره مجلس شورای اسلامی آماری بیسابقه از نظر حضور زنان در تاریخ مجلس شورای اسلامی ایران داشته است.
به طوری که در مجلس نهم شاهد حضور 9 نماینده زن، در مجلس هشتم 8 نماینده زن، در مجلس هفتم 13 نماینده زن، در مجلس ششم 13 نماینده زن، در مجلس پنجم 14 نماینده زن، در مجلس چهارم 9 نماینده زن، در مجالس سوم، دوم و اول نیز هر کدام 4 نماینده زن بودیم ولی این تعداد در مجلس دهم به 17 نماینده زن رسید.
فراکسیون زنان مجلس دهم در دو سال گذشته به ریاست پروانه سلحشوری نماینده مردم تهران در مجلس تشکیل شده است، نمایندگان زن در این دو سال تلاش کردند در حوزه های مختلف نقش فعالی را ایفا کنند.
با توجه به قرار گرفتن در هفته بزرگداشت مقام زن و روز مادر در مورد اقدامات و عملکرد فراکسیون زنان مجلس و نقش زنان در جامعه با جمعی از نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی گفت وگو کردیم.
**نمایندگان زن در مجلس دهم فعالانه برای پیشبرد حوزه زنان گام برداشتند
پروانه سلحشوری رییس فراکسیون زنان مجلس با بیان این که پاسداشت مقام زن پاسداشت انسان است؛ افزود: ارتقای توانمندی زنان مستلزم خودباوری در آنهاست و اعتماد به نفس بالا لازمه موفقیت این قشر در جامعه است.
وی افزود: توانمندی زنان از جمله مولفههای مهم در توسعه پایدار است، طبق تحقیقات انجام شده یکی از پایههای توانمندی زنان اعتماد به نفس در آنهاست؛ حمایت اجتماعی، عاطفی و خود ارزشمندی موجب توانمندی اقتصادی، جسمی و روانشناختی در زنان میشود.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت: در جامعه باید به گونهای با زنان رفتار شود که توانمندی آنها روزبه روز افزایش یابد، اگر زنان بتوانند به خودباوری برسند میتوان در آینده جامعهای توانمند و نسلی قدرتمند را تربیت کرد.
سلحشوری اضافه کرد: اشتغال به زنان استقلال، اختیار و قدرت تصمیمگیری میدهد؛ نتایج تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهد تحصیلات زنان ارتباط مستقیمی با بهداشت و سلامت خانواده دارد.
وی گفت: مادران توانمند دختران موفقی در آینده تربیت میکنند، طبق تحقیقات انجام شده زنان شاغل، فرزندان توانمند، موفق و مستقل تربیت میکنند چراکه فرزندان از کودکی مسئولیتپذیر پرورش مییابند.
سلحشوری در مورد اقدامات فراکسیون زنان مجلس گفت: برگزاری نشستهای تخصصی با وزارت کار و معاونت زنان جهت ارائه طرح اشتغال خانگی زنان، پرداختن به آموزش و مشاوره قبل و حین ازدواج، جلسات مختلف با رییس مجلس، رییس مرکز پژوهشهای مجلس، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از مهم ترین اقدامات در فراکسیون زنان در مجلس دهم بوده است.
**توجه ویژه به موضوع زنان و خانواده در برنامه ششم توسعه و بودجه 97
فاطمه ذوالقدر نایب رییس فراکسیون زنان مجلس با تاکید بر اهمیت جایگاه زنان در جامعه گفت: نمایندگان زن در مجلس دهم تلاش کردند که با تصویب لوایح و طرح هایی در حوزه زنان، توجه جامعه را به موضوع زنان و حوزه های مرتبط آنان بیشتر کنند.
وی با اشاره به این که زنان نیمی از جامعه را تشکیل می دهند و باید توجه ویژه ای به آنان شود، اظهار کرد:زنان نقش مهم و فعالی در خانواده دارند، از جمله این که باید فرزندان آینده را تربیت و تحویل جامعه دهند، زنان همچنین در جامعه نقش پررنگی دارند که می توانند مشاغل مختلف را بر عهده گیرد، از این رو باید به جایگاه زن در جامعه اهمیت ویژه ای داده شود.
ذوالقدر با اشاره به نقش فراکسیون زنان در تصویب مواردی پیرامون حوزه زنان در مجلس افزود: در برنامه ششم توسعه موضوع زنان و خانواده در اولویت کار فراکسیون زنان مجلس قرار گرفت و در منشور حقوق شهروندی نیز بر این مهم صحه گذارده شد و اعتلای جامعه در گرو توجه به کانون خانواده به عنوان بنیان اصلی لحاظ شد.
وی اضافه کرد: این توجه و تأکید خاص برخاسته از تحولی بود که در دنیای اطلاعاتی و ارتباطی رخ داده است. تحولی که با خود فردگرایی و انزواطلبی را به همراه داشت که آسیب های اجتماعی را پدیدار ساخت.
ذوالقدر افزود: آسیبی که کانون خانواده ایرانی را متاثر کرده و فضای گفتمانی در بین اعضای خانواده را بسیار محدود کرده و به این واسطه شریان احساسات و عواطف از بین اعضای خانواده به فضای ناشناخته و پرآشوب جریان یافت و شکاف بین نسلی را ایجاد کرده به این معنا که مادران و فرزندان نسبت به علایق، سلیقه ها، ارزش ها، باورها، خواست ها و مطالبات یکدیگر ناآشنا و غریبه شده اند و این غریبگی به دامن خانواده محدود نشده و نهادهای اجتماعی و ساختار های مرتبط با آن را نیز دچار چالش کرده است.
نماینده مردم تهران در مجلس در تشریح این چالش گفت: دیرهمپا شدن فرهنگ و ساختارهای آن با نیازها و خواست جوانان و به خصوص دختران، آنها را روز به روز از مشارکت اجتماعی دور ساخته است.
وی گفت: وضعیت حال حاضر جامعه گویای ناهمگنی سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها با نیاز نسل حاضر بوده است و باعث شده بین هنجارها و ارزش های رسمی جامعه و مطالبات و خواست جوانان فاصله ای عمیق حادث شود.
وی اضافه کرد: نبود گفتمان بین نسلی و برنامه ریزی مدون و منطبق با نیاز جامعه با بروز اسیب ها سبب بروز ناامنی های در جامعه و خانواده می گردد که ازیکسو افزایش آسیب های اجتماعی و از سویی دیگر کاهش امنیت اجتماعی را شاهد هستیم که در این راستا جایگاه زنان در خانواده و جامعه می تواند نقشی موثر و مناسب را ایفا کند.
وی یادآور شد: ضروری است در نظام تقسیم کار اجتماعی و شکل گیری سبک جدید زندگی این مهم در فرهنگ سازی خانواده و موضوع اشتغال زنان مدنظر قرار گیرد تا تعارض ها به تعادل تبدیل شود و زنان و مادران جامعه بتواند کما فی السابق نقش انسان سازی خویش و پرورش سرمایه های انسانی را به درستی ایفا کنند و تجربه تاریخی جامعه سنتی ایرانی با توجه به نقش چندگانه ای که زنان داشته اند نشانگر آن هست که زنان از عهده این مسئولیت توامان به خوبی برآمده اند.
ذوالقدر با اشاره به مهمترین مصوبات بودجه در حوزه زنان گفت: طبق مصوبه مجلس در تبصره 14 لایحه بودجه در بخش هدفمندی، 230 میلیارد تومان از مصارف هدفمندی جهت بیمه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور اختصاص یافت.
وی افزود: همچنین در راستای سیاستهای کلی خانواده و اجرای قانون برنامه ششم و در جهت توانافزایی زنان، پنج صدم درصد از اعتبارات هزینهای استانها به منظور تحقق اهداف قانونی فوق با مجوز شورای برنامهریزی استانها در اختیار اداره کل امور بانوان و خانواده استانها قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: همچنین شورای برنامهریزی و توسعه استانها مکلفند مبلغ مزبور را به اداره کل امور زنان و خانواده استان تخصیص دهند.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت: با تصویب مجلس مقرر شد به منظور تهیه و اجرایی کردن طرح جامع کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی با اولویت اعتیاد، طلاق، حاشیهنشینی، کودکان کار و مفاسد اخلاقی اعتباری به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و با تایید شورای اجتماعی کشور صرف اقدامات اجرایی طرح فوق شود.
وی گفت: در بند الف تبصره 14، 50 میلیارد تومان بیمه قالیبافان نیز پیشبینی شد، با توجه به اینکه بخش اعظمی از قالیبافان از خانمها هستند این بند با کمک اعضای فراکسیون زنان و خانمهای عضو کمیسیون تلفیق به تصویب رسید.
نایب رییس فراکسیون زنان مجلس اضافه کرد: در تبصره 11 لایحه بودجه نیز مقرر شد تا مبلغ سه هزار و 500 میلیارد ریال برای اعتبارات دیه محکومان معسر با اولویت زنان در مواردی که پرداخت خسارت بر عهده بیتالمال یا دولت باشد، اختصاص یابد.
**نمایندگان زن به دنبال حل مطالبات جامعه زنان هستند
زهرا ساعی عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی تمام تلاش خود را در این دو سال برای حل مشکلات بانوان و تصویب قوانینی در راستای برآوردن مطالبات آنان داشته اند.
وی افزود: تمام تلاش فراکسیون زنان این است که قوانین مجلس را به سمتی ببریم که پاسخگوی مطالبات زنان جامعه باشد.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: در بودجه سال 97 کل کشور توجه ویژه ای به موضوع زنان سرپرست خانوار شده است، سال گذشته بودجه ای به این موضوع تعلق گرفت ولی در برنامه ششم توسعه ما متولی زنان سرپرست خانوار را مشخص کرده و متولی آن را به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سپردیم و در این راستا معاونت زنان ریاست جمهوری را به عنوان ناظر انتخاب کردیم.
ساعی گفت: اداره کل زنان و خانواده استانداری ها جایگاه مهمی برای رصد موضوعات زنان در کل کشور هستند، در بودجه سال 97 کل کشور بنا شد، پنج صدم درصد بودجه اعتبارات استانداری ها به پروژه ها و موضوعات مربوط به زنان در هر استان اختصاص می یابد.
وی با اشاره به اختصاص پوشش بیمه ای برای زنان سرپرست خانوار در بودجه سال 97 اظهارکرد: ما 240 میلیارد برای بیمه زنان سرپرست خانوار در بودجه سال 97 پیشنهاد دادیم که به تصویب مجلس رسید.
ساعی افزود: ما نگاهمان این است که زنان و کودکان باید در همه حال در اولویت باشند و باید سعی کنیم که بودجه و اعتباراتی برای آنان در بخش های مختلف جامعه در نظر بگیریم.
وی اظهار کرد: برنامهریزیها در راستای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار باید به صورت مدون باشد و به کارگیری آنان نیز باید بر اساس ظرفیتهای هر منطقه انجام شود تا تمامی این اقدامات نتیجه بدهد.
ساعی گفت: مشکلات زنان سرپرست خانوار بسیار زیاد است و چون این افراد بیشترین تعامل را با کودکان دارند؛ بنابراین مشکلات معیشتی و اقتصادی آنان منجر به مشکلات فرهنگی و اجتماعی نیز میشود و کل یک خانواده را درگیر میکند.
وی افزود: باید برنامهریزی دقیق و پیشروی پیوسته در این میان باشد تا بخشی از مشکلات زنان سرپرست خانوار حل شود.
**زنان علارغم مخالفت ها به خوبی در حوزه سیاست فعال هستند
سهیلا جلودارزاده نماینده تهران در مجلس و عضو فراکسیون زنان نیز معتقد است: امروز زنان از محدوده سنتی نقش های خود درجامعه خارج شده اند و خواهان افزایش مشارکت اجتماعی و فرهنگی خود هستند.
وی اظهار کرد: ایفای نقشهای چندگانه توسط زنان، مسئولیت اجتماعی، تابآوری ابعاد مختلفی از شخصیت زنان را نمایش میدهد اما در واقع همه این صفات به صبر زنان اشاره دارد.
نماینده تهران افزود: ایفای نقشهای چندگانه، مسئولیت اجتماعی و تابآوری نشأت گرفته از درک عمیق زن از زندگی و هستی است؛ این صبر و درک عمیق یکی از بزرگترین عطیههای خداوند به زنان است.
وی اضافه کرد: زنان با پرورش انسانهایی ارزشمند و پایبند به اصول اخلاقی وظایف خود را در قبال جامعه انجام میدهند؛ با وجود مخالفتهایی که برای حضور زنان در عرصه سیاست میشود اما آنان قادرند به خوبی در این عرصه فعالیت کنند.
جلودارزاده ادامه داد: حضور زنان در جامعه قطعی و لازم است چراکه در این صورت جامعه میتواند در مسیر تعادل و تعالی حرکت کند، زنان با توجه به ایفای همزمان چندین نقش به عنوان مادر، همسر، دختر و.. و ایجاد ارتباط مناسب با تمام افراد توانمندی بالایی در مدیریت امور دارند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.