آمار باور نکردنی از وضعیت تحصیل دانشآموزان افغانستانی در مدارس ایران
۴۲۰ هزار دانشآموز افغانستانی در مدارس کشور مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد بیش از ۱۰۵ هزار نفر بدون مدارک هویتی در مدارس کشور ثبتنام شدهاند.
حدود 400 هزار دانشآموز از اتباع خارجی و افغانستانی در 25 هزار و 490 مدرسه ایران مشغول به تحصیل هستند، پس از دستور رهبر انقلاب درباره اینکه هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرانی که به صورت غیرقانونی و بیمدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آنها باید در مدارس ایرانی ثبتنام شوند، وزارت کشور و آموزش و پرورش عهدهدار ثبتنام این دانشآموزان در مدارس کشور شدند و آنها باید بدون هیچگونه محدودیتی در مدارس ثبتنام شوند.
* تحصیل 105 هزار دانشآموز افغانستانی بدون مدارک هویتی
در حال حاضر از مجموع حدود 420 هزار دانشآموز اتباع افغانستانی که در مدارس کشور مشغول به تحصیل هستند بیش از 105 هزار دانشآموز بدون مدارک هویتی در مدارس ایرانی ثبتنام شدهاند. از کل جمعیت این دانشآموزان مهاجر 27.5 درصد در مدارس روستایی و 72.5 درصد در مدارس شهری تحصیل میکنند.
همچنین استان تهران پذیرای بالای 100 هزار نفر از دانشآموزان افغانستانی است که پس از آن استانهای خراسان رضوی و اصفهان با 50 تا 100 هزار دانشآموز قرار دارند.
در همین رابطه غلامرضا کریمی مدیرکل امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزشوپرورش گفت: پس از دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر تحصیل کودکان افغانستانی در مدارس کشور، هیئت وزیران در سال 1395 مصوب کرد که ثبتنام این دانشآموزان در مقاطع تحصیلی تا سطح دیپلم در تمام مدارس دولتی همانند دانشآموزان ایرانی فراهم شود.
* 52 درصد دانشآموزان افغانستانی پسر و 47 درصد دختر
وی افزود: از تعداد دانشآموز افغانستانی مشغول به تحصیل در مدارس جمهوری اسلامی ایران تعداد 52.4 درصد پسر و معادل 47.6 درصد دختر هستند و با نسبت دانشآموزان ایران (51.5در برابر 48.5) تفاوت زیادی ندارد.
مدیرکل امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزشوپرورش عنوان کرد: زبان، فرهنگ، مذهب و آداب و رسوم اجتماعی متناوب در اتباع خارجی، مدارس و کلاسهای درس را تحت تأثیر قرار میدهد و لازم است معلمان، مدیران و کادر اجرایی مدارس و علاوه بر آن کارشناسان و مدیران مناطق و ادارات کل آموزش و پرورش روشهای فعال تربیتی، فرهنگی و آموزشی را فراگیرند تا حداکثر بهرهمندی از ظرفیت حضور این اتباع در مدارس دولتی و غیردولتی ایران برای انتقال فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی به سایر ملل به عمل آید.
* تحصیل 71 درصد دانشآموزان افغانستانی در دوره ابتدایی
در خصوص چگونگی توزیع دانشآموزان در مقاطع تحصیلی باید گفت که 71.4 درصد دانشآموزان مهاجر افغانستانی در دوره ابتدایی، 19.3 درصد در دوره متوسطه اول، 9.2 درصد در دوره متوسطه دوم (شاخه نظری، کاردانش و فنی و حرفهای) در حال تحصیل هستند.
این نسبتها آشکار میکند که اغلب کودکان و نوجوانان مهاجر افغانستانی دورههای آموزشی را کامل طی نمیکنند. احتمالا میزان ترک تحصیل آنان نیز بالاست که این نسبتها در ایران به این ترتیب دوره ابتدایی 58 درصد، دوره متوسطه اول 17 درصد و دوره متوسطه دوم 25 درصد است.
در بحثچالشهای تحصیل دانشآموزان اتباع افغانستانی باید به این موارد اشاره کرد: تراکم دانشآموزان در حاشیه شهرهای بزرگ، کودکان کار مهاجر و هماهنگ نبودن کار و مدرسه، گویش دوگانه دانشآموزان، عدم توان تأمین هزینههای جانبی آموزش و رشد دانشآموزان فاقد مدرک هویتی.
همچنین کمکهای مالی بینالمللی یکی از مبادی اصلی در بحث آموزش، تأمین بودجه تحصیلی، معیشتی و بهداشتی دانشآموزان پناهنده است. ایران سالانه 1000 میلیارد تومان برای دانشآموزان پناهنده هزینه میکند(2 میلیون و 200 هزار تومان هزینه هر دانشآموز در سال) اما مجموع کمکهای مجامع بین المللی، 6 میلیون دلار است که تنها 2 درصد هزینه کرد را پوشش میدهد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.