وزیرارشاد: امورنمایشگاه رابه بخشخصوصی واگذارمیکنیم | امیدوارم مشکلاتشهرآفتاب تکرارنشود
مراسم پایانی سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران باحضور وزیر ارشاد و معرفی غرفههای برتر، برگزار شد.
مراسم اختتامیه سیامین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران باحضور سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد و کارلو چرتی، رایزن فرهنگی ایتالیا عصر روز شنبه 23 اردیبهشت در شهر آفتاب برگزار شد.
نمایشگاه کتاب تهران بهار فرهنگی ایران است
در بخشی از این مراسم، سیدرضا صالحی امیری در مورد واگذاری امور به بخش خصوصی گفت: «ما در مراسم افتتاحیه هم اعلام کردیم که سال 96 کلیه امور اجرایی نمایشگاهها را در سراسر کشور به اتحادیهها واگذار خواهیم کرد. در پایان این نمایشگاه هم در حضور همه اصحاب نشر، فرهنگ و مهمانان خارجی اعلام میکنم سیاست رسمی ما واگذاری کلیه امور اجرایی حوزه فرهنگ به اصحاب فرهنگ است.»
او افزود: «ما برای مطبوعات هم سازمان رسانهای و برای هنر سازمان هنر را در دست اجرا داریم و در حوزه نشر و کتاب هم سال 96 شاهد خواهیم بود که نه فقط در تهران بلکه در سراسر کشور امور نشر و برگزاری نمایشگاه به صنوف واگذار شود.»
صالحی امیری نمایشگاه کتاب تهران را بهار فرهنگی خواند و گفت: «این نمایشگاه یک رخداد ملی و فرهنگی است که مجموعهای از فعالیتهای فرهنگی در این جشنواره ملی شکل میگیرد. این رویداد سالمترین فعالیت فرهنگی است و معتقدیم دولت کمترین دخالت را در آن باید داشته باشد.»
وزیر ارشاد با بیان اینکه در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب گفتوگو با اهل قلم، مردم و مسئولان در حوزههای مختلف فرهنگی شکل میگیرد، بیان کرد: «از این منظر ما میتوانیم نمایشگاه کتاب را گفتوگوی فرهنگی هم بنامیم. هرچند کتاب خود مظهر گفتوگوی فرهنگیاست، هم در سطح ملی و هم در سطح بینالملل. حضور 140 نمایندگی از کشورهای دنیا و مهمان ویژه بودن کشور ایتالیا و شهر استانبول بیانگر توجه جمهوری اسلامی ایران به ابعاد دیپلماسی فرهنگی است.»
او با اشاره به مشکلات جامعهای که با کتاب بیگانه است، بیان کرد: «در جامعهای که بینیاز از کتابخوانی است با انبوهی از مشکلات اخلاقی و انسانی مواجه میشویم و وقتی کتاب خوانی در جامعه ارزش نشود باید منتظر جهل و ناآگاهی باشیم. در جامعهای که حال مولف و ناشر خوب نباشد دروغ جای صداقت، تاریکخانه جای روشنگری و شایعه جای دروغ و تحجر جای روشنفکری را میگیرد.»
صالحی با اشاره به مشکلات زیرساختی که در دو سال اخیر در شهر آفتاب وجود داشته است، گفت: «از بابت تمام کاستیهایی که در این دوره برای ناشران و مردم به وجود آمده است، شدیدا عذرخواهی میکنم و امیدوارم در دورههای بعد دچار این مشکلات نباشیم. متاسفانه امسال مشکلات زیادی در شهر آفتاب وجود داشت.»
نمایشگاه سیویکم باید از فردا کلید بخورد
در بخش دیگر این مراسم، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد در سخنانی گفت: «از اهالی فرهنگ که همراه و همدل نمایشگاه بودند، از وزیر ارشاد، دوستان انتشاراتی و همکارانم در موسسه نمایشگاههای فرهنگی تشکر میکنم که اگر حضور آنها نبود این اتفاق فرهنگی بزرگ به وقوع نمیپیوست.»
صالحی در مورد واسپاری امور نمایشگاه کتاب به اتحادیه ناشران، گفت: «مجموعههای مختلف نمایشگاه تهران در مراحل پایانی واسپاری قرار دارد و امیدواریم که در سریعترین زمان ممکن مراحل این اقدام به نتیجه برسد.»
او همچنین اضافه کرد: «از همین فردا از اتحادیه ناشران و صنوف میخواهیم کلید نمایشگاه سیویکم را بزنند و با نگاهی به قوتها و ضعفهای نمایشگاه برنامهریزی کنند. در نمایشگاه سیام شاهد اتفاقات بسیار خوبی بودیم. ایتالیا با برنامههای متنوع و استانبول به عنوان شهر مهمان حضور خوبی داشتند، در طول 10 روز برگزاری نمایشگاه فروشی از طریق بانک شهر، فروشی معادل 76 میلیارد و نیم فقط داشتیم که نسبت به سال گذشته افزایش هفت میلیاردی داشتهایم.»
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از صحبتهای خویش ضمن تشکر از شهرداری تهران به خاطر برپایی محل برگزاری نمایشگاهها در شهر آفتاب به برخی کاستیها در این مورد نیز اشاره کرد: «نمایشگاه کتاب به شهر آفتاب منتقل شد زیرا این مجموعه کاملا نمایشگاهی است. به طور قطع بیتوجهی به این زحمات بیانصافی است. اما تا زمانی که زیرساختهای نمایشگاه تکمیل نشود نگرانیهای موجود در مورد نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برقرار خواهد بود.»
او با بیان اینکه باید تمام بخشهای نمایشگاه در سالنهای مسقف برگزار شود به اسکان برخی از غرفههای نمایشگاه سال گذشته امسال در زیر چادر گلایه و تاکیدکرد: «نمایشگاه کتاب در سالنهای زیر چادر از نفس میافتد.»
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به بارندگی امسال که منجر به آب گرفتگی در برخی از غرفههای نمایشگاه شد و با بیان اینکه مسوولان نمایشگاه و وزارت ارشاد به خاطر این موضوع از مردم عذرخواهی کردند، گفت: «زمانی میتوان از بروز چنین اتفاقهایی جلوگیری کرد که زیرساختهای نمایشگاهی شهر آفتاب درست شده باشد.»
رئیس سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با این توضیحات و با بیان اینکه من نه سیاسی هستم و نه سیاست بلدم گفت: «شایسته نیست که مردمی که اینچنین فرهنگدوست و فرهنگپرور هستند، اقامت فرهنگیشان با چنین رنج و سختی همراه باشد.»
امیدواریم اختیاراتمان متناسب با مسئولیتمان باشد
در ادامه این مراسم، مهدی اسماعیلیراد، معاون اجرایی نمایشگاه درباره تعداد ناشران حاضر در نمایشگاه کتاب امسال گفت: «در این دوره 1860 ناشر داخلی و 140 ناشر خارجی حضور داشتند. بیش از 233 هزار عنوان کتاب در بخش داخلی و 190هزار عنوان کتاب در بخش خارجی عرضه شد.»
اسماعیلی درخصوص حضور ناشران خارجی هم اضافه کرد: «ناشران 11 کشور به صورت مستقیم در نمایشگاه حضور پیدا کردند و 13 کشور به صورت غیرمستقیم و به واسطه نمایندگان در نمایشگاه حضور داشتند.»
او همچنین گفت: «بیش از 800 فعال رسانه در نمایشگاه فعالیت داشتند. 200 هزار دانشجو و طلبه نیز از تسهیلات خرید کتاب بهرهمند شدند و علاوه بر دانشجویان و طلاب، اساتید حوزه و دانشگاه و دانشآموزان هم از تسهیلات خرید کتاب بهرهمند شدند.»
اسماعیلی در مورد واگذاری نمایشگاه کتاب به اتحادیه ناشران توضیح داد: «تلاش کردیم شکافی را که از سال 1386 در واسپاری نمایشگاه به اصناف پیش آمده بود را در طول این سه سال برطرف کنیم. امیدواریم اختیاراتمان متناسب با مسئولیتمان باشد. از وزیر ارشاد میخواهیم تا کلید اداره امور نمایشگاه کتاب سی و یکم را از فردا در اختیار ناشران قرار دهد.»
در بخش دیگری از مراسم، از سفیر ایتالیا که کشورش امسال مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران بود، تقدیر شد.
همچنین از طرگای شفق، مدیر موسسه یونس امره به نمایندگی از غرفه شهر استانبول که امسال شهر مهمان ویژه نمایشگاه بود، تقدیر شد.
مائورو کنچاتوری، سفیر ایتالیا در ایران با دریافت جایزه مهمان ویژه نمایشگاه کتاب اعلام کرد: «افتخار میکنم در این روز بزرگ این جایزه بزرگ را دریافت میکنم. با آمار و اطلاعات دقیقی که امروز اعلام شد، این نمایشگاه اتفاق بسیار بزرگ و ویژهای به شمار میرود.»
کنچاتوری درباره حضور ایتالیا در نمایشگاه کتاب تهران بیان کرد: «کشور ایتالیا تمام توان خود را برای بهترین حضور در این اتفاق بزرگ به کار گرفت و با غرفه ویژه ایتالیا شاهد این حضور بودیم.»
سفیر ایتالیا در پایان با ابراز امیدواری برای نمایشگاه کتاب سال آینده خاطرنشان کرد: «برای نمایشگاه سال آینده بهترینها را آرزو دارم، همانطور که در نمایشگاه امسال شاهد بهترین اتفاقها بودیم.»
همچنین در مراسم پایانی سیامین نمایشگاه کتاب تهران، با حکم هیئت داوران ناشران داخلی سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، غرفههای برتر نمایشگاه معرفی شدند.
بر اساس حکم هیئت داوران ، در بخش ناشران عمومی حوزه تهران ضمن تقدیر از انتشارات سفیر اردهال، غرفه انتشارات ققنوس به عنوان غرفه برتر معرفی شد.
در بخش ناشران عمومی حوزه شهرستان نیز ضمن تقدیر از غرفه معروف، غرفه انتشارات درالعلم به عنوان غرفه برتر معرفی شد.
در بخش ناشران دانشگاهی، غرفه انتشارات نگاه دانش به عنوان غرفه برتر انتخاب شد. در این بخش همچنین غرفه ابن سینا شایسته تقدیر شناخته شد.
در بخش ناشران کودک و نوجوان نیز انتشارات زعفران به عنوان غرفه برتر معرفی و انتشارات خطخطی شایسته تقدیر شناخته شد.