//
کدخبر: ۲۲۱۳۹۲ //

ایران در لیست کشورهای دارای بقایای انسان نئاندرتال قرار گرفت

در طی انتشار مستندات جدید در ژورنال بین‌المللی تطور انسان، ایران هم در لیست کشورهایی قرار گرفت و بقایای انسان نئاندرتال در غار وزمه و محوطه تاریخی بیستون کرمانشاه و سایر نقاط کشورمان کشف شده است.

ایران در لیست کشورهای دارای بقایای انسان نئاندرتال قرار گرفت

به گزارش  پایگاه اطلاع‌رسانی به نقل از روابط عمومی موزه ملی ایران،  نتایج پژوهش جدیدی توسط متخصصان این موزه، پژوهشگاه میراث فرهنگی، آزمایشگاه باستان سنجی دانشگاه تهران و چند دانشگاه فرانسوی از جمله دانشگاه پواتیه و دانشگاه بوردو وجود انسان نئاندرتال در ایران را به اثبات رساند.

2765595_901

 نتایج مطالعات یک دندان انسان کشف شده در غرب ایران که این هفته در ژورنال بین‌المللی "تطور انسان" منتشر شد، به طور قطع ثابت می‌کند انسان نئاندرتال در زاگرس می‌زیسته است. همچنین با توجه به اهمیت نتایج این پژوهش دندان یافت شده بزودی در گالری پارینه سنگی موزه ملی ایران به نمایش در خواهد آمد.

فریدون بیگلری مسئول بخش پارینه سنگی موزه ملی در این باره گفت: این دندان آسیای کوچک مربوط به یک کودک نئاندرتال است که در زمان مرگ بین شش تا ده سال سن داشته است.

او  افزود: این دندان در آواخر دهه ۱۳۷۰ طی پژوهش‌های باستان‌شناسی دشت اسلام‌آباد غرب که به هدایت کامیار عبدی انجام می‌گرفت در غار وزمه کشف و از آن زمان تاکنون چندین بار با استفاده از شیوه های مختلف بررسی و مطالعه شده است.

بیگلری ادامه داد: در مطالعه اخیر این نمونه با استفاده از دستگاه تصویربرداری سه بعدی میکرو سی‌تی از طریق پرتو ایکس بُرش‌نگاری شد و از این طریق بخش‌های داخلی از جمله محل اتصال عاج به مینای دندان بررسی و اندازه‌گیری شد. این تصویر برداری سه بعدی مینا و عاج دندان مشخص کرد که نمونه وزمه دارای ویژگی‌های دندان انسان نئاندرتال است و از سوی دیگر تاج دندان در این نمونه از لحاظ ابعاد از بزرگ‌ترین نمونه‌های دندانی انسان‌های آواخر پلیستوسن است.

او افزود: با توجه به اینکه انسان نئاندرتال قبل از چهل‌هزار سال پیش منقرض شده، نمونه غار وزمه بایستی بیش از چهل‌هزار سال و کمتر از هفتاد هزار سال قدمت داشته باشد.

بیگلری گفت: اهمیت این یافته در این است که بر اساس انتشارات آکادمیک موجود تاکنون تنها یک استخوان انسان دوره پارینه سنگی میانی در ایران یافت شده که مربوط به کاوش غار بیستون در سال ۱۳۲۸ است.

او افزود: پارسال نیز خبر کشف یک دندان نیش یک کودک نئاندرتال در پناهگاهی نزدیک کرمانشاه در رسانه‌های جمعی مطرح شد، اما چون هنوز نتایج بررسی آن در سطح آکادمیک منتشر نشده، نمی‌توان درباره آن اظهارنظر قطعی کرد.

بیگلری  گفت: در کاوش غار بیستون بخشی از استخوان ساعد انسان کشف شد که با توجه به لایه‌ای که از آن به دست آمده قدمتی بیش از ۴۰ هزار سال دارد. این یافته مهم در موزه دانشگاهی پنسیلوانیا آمریکا نگهداری می‌شود. مقایسه اندازه‌های این نمونه با زند پیشین(راست) انسان نئاندرتال و دیگر نمونه‌های موجود نشان داده که این استخوان در گروه نئاندرتال و انسان مدرن دوره پارینه‌سنگی جدید جای می‌گیرد.

 

او افزود: از آنجا که شماری از پژوهشگران در انتساب استخوان بیستون به انسان نئاندرتال یقین کامل ندارند، دندان یافت شده در وزمه به این تردیدها پایان داد و با انتشار مستندات جدید در ژورنال بین‌المللی تطور انسان، ایران نیز در لیست کشورهایی قرار گرفت که بقایای انسان نئاندرتال در آن کشف شده است.

مرجان مشکور متخصص باستان جانورشناسی و پژوهشگر وابسته موزه ملی ایران و موزه تاریخ طبیعی پاریس نیز گفت: علاوه بر این دندان، مجموعه‌ای از سنگواره حیوانات منقرض شده ازجمله شیر، کفتار خالدار، کرگدن و گاو وحشی و همچنین گونه‌های دیگر مانند پلنگ، گرگ، روباه، اسب وحشی، گورخر، گراز و گوزن در غار وزمه یافت شده که با توجه به سالیابی‌های انجام شده مربوط به فاصله زمانی بین ۷۰ هزار سال تا حدود ۱۱هزار سال پیش هستند.

او افزود: این غار طی مدت زمان یاد شده کُنام درندگانی بوده که لاشه حیوانات را به درون غار حمل می‌کردند. طبق گفته مشکور مطالعات انجام شده بر روی این مجموعه اطلاعات جدیدی درباره پوشش جانوری غرب ایران در اواخر عصر یخبندان ارایه کرده که تاکنون بخش‌هایی از آنها در شش مقاله در سطح بین‌المللی منتشر شده است.

او افزود :دیگر نتایج به دست آمده از این پژوهش‌ها در حال آماده سازی برای انتشار است.

گفتنی است که غار وزمه در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۷۸۴۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

آیا این خبر مفید بود؟
کدخبر: ۲۲۱۳۹۲ //
ارسال نظر