توصیههای متخصصان برای جلوگیری از تعریق بیشازحد؛ از بوتاکس تا امواج مایکروویو و جراحی
تزریق بوتاکس فقط برای زیبایی کاربرد ندارد. میتوان از این روش برای مسدود کردن اعصاب کنترلکننده غدد عرق نیز استفاده کرد. این تزریق را متخصصان پوست و معمولا سه بار در سال انجام میدهند
عرق کردن واکنش بدن برای خنک شدن است و تا حدی شبیه تهویه هوای داخل ساختمان است. وقتی دمای مرکزی بدن بهدلیل گرمشدن هوا یا تمرینات بدنی افزایش مییابد، غدد عرق در سراسر بدن شروع به ترشح میکنند. این ترشحات هنگام بخار شدن از روی پوست حرارت بدن را کم و از گرمشدن بیش از حد بدن جلوگیری میکنند.
وبسایت کانورسیشن مینویسد که میزان تعریق در افراد مختلف متفاوت است. اما تعریق طبیعی و معمولی چقدر است و چه وقت بیش از حد محسوب میشود؟ به طور متوسط، هر فرد در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد با حدود ۴۰ درصد رطوبت، ۳۰۰ میلیلیتر در ساعت عرق میکند.
اما از آنجایی که نمیتوان حجم عرق را اندازهگیری کرد، پزشکان از معیار دیگری برای سنجش تعریق استفاده میکنند. آنها میپرسند که آیا عرق کردن در زندگی روزمرهتان اختلال ایجاد میکند یا نه؟ آیا بهدلیل لکههای عرق روی لباستان دیگر آنها را نمیپوشید یا بهدلیل شرم از تعریق زیاد از رفتن به رویدادهای اجتماعی یا کار اجتناب میکنید؟
اگر در چنین شرایطی قرار دارید، با مشکل پزشکی به نام «هایپرهیدروزیس» (hyperhidrosis) یا «تعریق بیش از حد» مواجهاید که میلیونها نفر در سراسر جهان با آن دستوپنجه نرم میکنند. افرادی که به این عارضه مبتلااند از تعریق زیاد زیر بغل شکایت میکنند، اما تعریق دستها، پاها، پوست سر و کشاله ران هم ممکن است مشکلساز شود.
البته دلیل واضحی برای «تعریق بیش از حد» وجود ندارد. اما محققان فکر میکنند که محرکهایی مانند استرس، گرما، ورزش، تنباکو، الکل و ادویههای تند میتواند باعث تعریق بیش از حد شود، همچنین ممکن است دلیل ژنتیکی داشته باشد.
ضد تعریق
استفاده از ضدتعریقها، بهویژه آنهایی که آلومینیوم دارند، اولین راه مقابله است. زیرا خوشبوکنندهها فقط مانع بوی بد میشوند. مواد موجود در ضدتعریقها مانند هگزاهیدراتکلرید آلومینیوم، کلرید آلومینیوم و سایر مواد موقتا مجاری تعریق را مسدود میکنند و میزان رسیدن عرق به سطح پوست را کاهش میدهند. این محصولات تا ۲۵ درصد آلومینیوم دارند. هرچه درصد آلومینیوم این محصولات بیشتر باشد عملکردشان هم بهتر است، البته پوست را هم بیشتر تحریک میکنند.
دمای بدنتان را کاهش دهید
شاید به نظرتان بدیهی بیاید، اما خونسرد ماندن تفاوت مهمی ایجاد میکند. وقتی آرام و خونسردید گرمای کمتری تولید میکنید و بدنتان کمتر عرق میکند. از دوشهای داغ و طولانی اجتناب کنید، لباسهای گشاد پنبهای بپوشید و بادبزن دستی همراهتان باشد تا به تبخیر عرق کمک کنید. هنگام ورزش هم از یخهایی که در پارچه پیچیده شدهاند استفاده کنید و آنها را روی بدنتان بگذارید، یا از حوله مرطوب استفاده کنید.
دارو
برخی داروها هم میتوانند به تنظیم تعریق کمک کنند، اما متاسفانه عوارض جانبی مانند خشکی دهان، تاری دید، درد معده و یبوست را هم به دنبال دارند. بنابراین برای مصرف دارو حتما با پزشک یا متخصص مشورت کنید.
تزریق بوتاکس
تزریق بوتاکس فقط برای زیبایی کاربرد ندارد. میتوان از این روش برای مسدود کردن اعصاب کنترلکننده غدد عرق نیز استفاده کرد. این تزریق را متخصصان پوست و معمولا سه بار در سال انجام میدهند.
استفاده از دستگاه ساطعکننده جریان الکتریکی
«یونتوفورزیس» (Iontophoresis) دستگاهی است که جریان الکتریکی ضعیفی را از طریق آب به پوست بدن میرساند تا تعریق دستها، پاها یا زیر بغل را کاهش دهد. این دستگاه را میتوان در خانه استفاده کرد، اما قبل از استفاده با پزشک یا متخصص مشورت کنید.
جراحی
در این روش پزشکان برخی اعصاب خاص را مسدود میکنند تا مانع تعریق آنها شوند. این روش موثر است اما ممکن است باعث ایجاد تعریق در نقاط دیگر بدن شود.
درمان با امواج مایکروویو
این درمان جدیدتر از سایر روشها است. در این روش غدد ترشحکننده عرق کاملا از بین میروند. این روش درمانی دردناک است و در حال حاضر چندان متداول نیست.