مدارک مورد نیاز ثبت برند شخصی
برندهای مختلف به صورت حقیقی و یا حقوقی ثبت می شود.
منظور از برند شخصی در واقع همان برند حقیقی می باشد. در این مطلب مدارک مورد نیاز ثبت برند شخصی و برخی نکات دیگر در مورد این نوع برند را بررسی می کنیم.
انواع ثبت برند
برندها همواره در حال رشد و پیشرفت هستند و هر روز که می گذرد برندهای جدیدی ثبت می شود که مسیر موفقیت شان را در پیش می گیرند.
به صورت کلی می توان برند را در چهار دسته داخلی، خارجی، حقیقی و حقوقی دسته بندی کرد. برند شخصی یا حقیقی همان طور که از نام آن پیداست، مربوط به یک فرد است. مثلا شما می توانید در منزل تان اسباب بازی های کوچکی تولید کرده و بفروشید.
در این حالت شما به عنوان یک فرد و نه یک مجموعه مشغول به کار هستید. در صورتی که بخواهید این اسباب بازی ها با نام مد نظر خودتان ساخته شده و به فروش برسد، باید برند داشته باشید. اما اگر شما برای انجام این کار یک شرکت ثبت کرده اید یا مثلا کارگاه یا کارخانه دارید، می توانید به عنوان شخص حقوقی برای ثبت برند اقدام کنید.
برند شخصی
در صورتی که به عنوان یک شخص و بدون داشتن شرکت یا ... مشغول به کاری هستید می توانید برند شخصی خود را ثبت کنید. این کار باعث می شود محصولات تان به خود شما منحصر شود و دیگران نتوانند از آن کپی کنند. مثلا اگر شما یک جواهرساز هستید که در سطح کوچکی فعالیت می کنید ثبت برند شخصی باعث می شود تمامی حق و حقوقتان حفظ شود. در صورتی که فرد یا مجموعه ای به حقوق شما تعرض کند می توانید به سادگی این موارد را از طریق قانون پیگیری نمایید.
وقتی برند شخصی ثبت می کنید می توانید با فعالیت مستمر در شبکه های اجتماعی، داشتن وب سایت و به صورت کلی تعامل بیشتر با افراد مختلف خودتان را به آن ها معرفی کرده و رشد کنید.
پس از گذشت مدتی که می خواهید کارتان را گسترش داده و با مجموعه های مختلف همکاری کنید برندتان باعث می شود افراد بیشتری به شما اعتماد کنند.
از آن جایی که مجموعه ای در قالب شرکت و... ندارید خریداران با دیدن برند ثبت شده بیشتر به شما اعتماد می کنند زیرا به این موضوع فکر می کنند که فعالیت تان در چارچوب های قانونی است.
مدارک مورد نیاز ثبت برند شخصی
برای این کار باید مدارک شخصی و هویتی و نیز مدارک مربوط به مجوزهای فعالیت تان (در صورت لزوم) را ارائه نمایید. اگر بخواهید در نام برند یا ثبت لوگو از کاراکترهای لاتین استفاده کنید باید کارت بازرگانی داشته باشید. داشتن این کارت به منزله فعالیت شما در زمینه صادرات است و به همین دلیل می توانید برند لاتین ثبت کنید.
به صورت دقیق تر مدارک لازم از قرار زیر است:
ارائه تصویر شناسنامه و کارت ملی ضروری است.
نیاز به داشتن کد ثنا دارید تا بتوانید در سامانه عضو شوید.
باید از دفترخانه اسناد رسمی گواهی امضاء بگیرید تا بتوانید در سامانه مالکیت معنوی عضو شوید.
در صورتی که موضوع فعالیت تان به مجوز نیاز دارد باید این کار را انجام دهید.
داشتن تاییدیه صمت لازم است.
اگر برند شما شامل حروف لاتین است باید کارت بازرگانی داشته باشید.
وکالتنامه وکیل لازم است. (اگر وکیل دارید)
ویژگی های نام در برند شخصی
دقت کنید که هر نامی را نمی توان به عنوان برند شخصی ثبت کرد. نام انتخابی باید از قوانین تعیین شده در این حیطه پیروی کند.
نامی که انتخاب می کنید باید قبلا ثبت شده باشد و شباهت زیادی هم به نام های ثبت شده قبلی نداشته باشد. هدف از این قانون هم این است که کالاها و خدمات افراد مختلف متمایز شود تا اولا حق و حقوق آن ها حفظ شود و دوما این انحصار باعث شود برای کیفیت بیشتر تلاش کنند. از طرفی مشابهت نام ها باعث می شود مصرف کننده در صورت لزوم نتواند به درستی از حق و حقوقش دفاع کند.
سعی کنید نامی کوتاه، جذاب و گیرا انتخاب کنید. البته اگر شما نامی انتخاب کنید که جذاب نیست اداره مالکیت معنوی به زبان ساده کاری به کارتان ندارد اما این موضوع برای برند شما خیلی مهم است.
نمی توانید از اسامی خاص مثل ایران، هلال احمر و یا اسامی عام در نام استفاده کنید. دلایل این ممنوعیت هم امکان عوام فریبی با استفاده از این نام ها است.
نام به صورت کلی باید با ارزش های ایرانی و اسلامی هماهنگ باشد.
و برخی موارد دیگر
تفاوت مدارک برند حقیقی یا شخصی با دیگر برندها
تفاوتی که در این جا وجود دارد به تفاوت خود شخصیت های حقیقی و حقوقی برمی گردد. شخصیت های حقوقی در قالب شرکت و.. تعریف می شوند. این مجموعه ها هنگام ثبت برند باید اطلاعات شرکت یا موسسه و ... را هم ارائه دهند. برند شخصی چون شخصیتی این چنینی ندارد بنابراین ارائه اطلاعات هویتی و شغلی برای آن کفایت می کند.
مراحل ثبت برند شخصی
خب اکنون مدارک مورد نیاز ثبت برند شخصی را می دانید و می توانید برای انجام این کار اقدام کنید. خوب است بدانید که بیش از 90 درصد مراحل به صورت آنلاین انجام می شود و این نسبت به گذشته خیلی کارتان را راحت تر کرده است.
اولین قدم این است که ببینید آیا نام انتخابی شما قابلیت ثبت دارد؟ انتخاب نام اشتباه باعث می شود کارشناسان آن را تایید نکنند و در نتیجه وقت تان برای تکرار این مرحله تلف می شود. استعلام برند کمک می کند تا حد زیادی مطمئن شوید که چنین اتفاقی نمی افتد.
پس از آن وارد سامانه https://iripo.ssaa.ir/ شوید که متعلق به اداره مالکیت معنوی است. در این سامانه مراحل را با دقت پیگیری کرده و اظهارنامه را ثبت نمایید. مدارک لازم را هم بارگذاری کرده وکد پیگیری دریافت کنید.
در ادامه ممکن است اداره پرونده تان را رد کند یا اعلام نقص بدهد. بهترین حالت هم این است که پرونده برای آگهی نوبت اول برود . این به معنی عدم وجود هیچ گونه مشکلی است. دقت کنید که اگر پرونده تان نقص داشته باشد باید آن را کامل کنید و در صورتی که رد شود هم می توانید مشکل را حل کرده ومجددا درخواست بدهید.
پس از این که آگهی نوبت اول منتشر شود باید مدارک را به اداره مالکیت معنوی بفرستید و هزینه های روزنامه و حق ثبت را پرداخت کنید.
در صورتی که هیچ فردی نسبت به نام انتخابی شما اعتراض موجهی نداشته باشد می توانید گواهی نهایی برند خود را دریافت کنید.
برند شخصی آماده
بسیاری از افراد برای شروع فعالیت شان ترجیح می دهند که یک برند آماده خریداری کنند.
در این صورت دقت کنید که برند چه سابقه ای داشته است؟ آیا با آن فعالیت مشخصی انجام شده است؟ مثلا تصور کنید برندی برای مدت 3 سال در بازار کار کرده وهیچ سابقه خوبی نداشته است. در این صورت اگر صاحب برند مبلغی را هم به شما بپردازد نباید برندش را قبول کنید!
به صورت کلی انتخاب یک نام مناسب توسط خودتان علاوه بر این که برایتان جذاب است می تواند جلوی بسیاری از ریسک ها را هم بگیرد. اگر هم خواستید برند آماده بخرید حتما مراقب باشید که برند خوش نام و موفقی باشد یا این که حداقل معرفی نشده باشد تا خودتان بتوانید به شکل دلخواه این کار را انجام دهید.