علت تو دماغی حرف زدن و روش درمان آن
بیش خیشومی شدگی اختلالی است که درجامعه به نام گفتار تو دماغی شناخته شده است، گفتاری که درآن هوا به جای خارج شدن از دهان از بینی خارج می شود.
تکلم تودماغی به اختلال در تشدید یا رزونانس هوا در بینی به هنگام سخن گفتن اطلاق مییشود. گفتار درمانگران به این منظور واژه ی صدای خیشومی را اختیار کرده اند. تکلم تو دماغی ممکن است ناشی از انسداد یا گرفتگی بینی باشد در نتیجه آن دسته از حروف که برای تلفظ به عبور هوا از بینی نیاز پیدا مییکنند در تلفظ دچار اشکال مییشوند.
بیش خیشومی شدگی یا هایپرنیزالتی اختلالی است که درجامعه به نام گفتار (تودماغی) شناخته شده است، گفتاری که درآن هوا به جای خارج شدن از دهان از بینی خارج می شود. علت این امر فرار هوا از داخل حلق به داخل بینی به علت بسته نشدن کامل کام در عقب حلق می باشد . این صدای تو دماغی در بعضی از حروف مثل ک – سین – شین واضح تر است. بعضی از این افراد اضافه بر صدای تو دماغی مشکل عمده ای که دارند برگشت مایعات و یا غذا از داخل حلق به داخل بینی می باشد که باعث شرمساری بیمار هنگام غذا خوردن در مهمانی ها و جلوی دیگران می شود.
علل تکلم تو دماغی :
علل تکلم تودماغی بسته به انسداد مجرای هوای بینی مربوط مییشود که عبارتند از:
۱) عوامل رشدی مانند آدنوئید بزرگ، پولیپ بینی و انحراف بینی
۲) ضخیم شدن مخاط بینی در اثر بیمارییهای مزمن
۳) بافت مخاطی متورم در زمینه ی حساسیت بینی یا رینیت آلرژیک
۴) ضربه ی وارده بر بینی
اصلاح تکلم تودماغی بسته معطوف به اصلاح یا رفع علت پدید آورنده ی آن خواه از طریق تمهیدات طبی خواه از طریق اعمال جراحی می باشد.
سه بخش اصلی که در تولید صدا نقش دارد :
۱.ریه و دیافراگم
۲.حنجره
۳.تشدیدکننده صدا
حفرات حلق، بینی ودهان علاوه براینکه مسیر عبور هوا و همچنین محل تولید اکثر صداهای گفتاری به حساب می آیند، باعث تشدید صدای درحال عبور شده و بربلندی و کیفیت ان اثر می گذارد.
صدای تمامی افرادی که گفتار عادی دارند، تاحدودی دارای ویژگی های تودماغی (خیشومی شدگی) است.هنگامی که اندازه خیشومی شدگی صدای فرد به قدری زیاد باشد که توجه مخاطبین رابه خود جلب کند،غیر عادی تلقی می شود. بیش خیشومی شدگی یا هایپرنیزالتی اختلالی است که درجامعه به نام گفتار (تودماغی) شناخته شده است، گفتاری که درآن هوا به جای خارج شدن از دهان از بینی خارج می شود وکیفیت خیشومی پیدا می کند از زمانی که می گویند شخص گفتار پرخیشومی دارد یعنی این که شخص نمی تواند دریچه کام وحلق را ببندد ومیزان خیشومی بودن واکه ها افزایش پیدا می کند.
این ناتوانی دربستن دریچه کام و حلق ممکن است به علت نقش های ساختاری_عضوی مثل وجود شکاف کام ولب یا اینکه علت عملکردی (الگو عادتی) داشته باشد.
افرادی که گفتار پرخیشومی دارند برای رفع این اختلال می توانند به اسیب شناس گفتار وزبان مراجعه کنند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.