فاینانس خرید ۹۷ فروند هواپیمای جدید قطعی شد
بانک جهانی تاکنون وام ۱۸ ساله به هیچ کشور و شرکتی نپرداخته است
اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در یک نشست خبری اظهار داشت: در دوره ریاست جمهوری قبلی مصوبه ای برای هما از صندوق توسعه ملی صادر شده بود که 330 میلیون دلار به هما اعتبار دهند که بعد بنا به دلایلی این مصوبه اجرایی نشد؛ چراکه با بحث های برجام مصادف شده بود.
وی افزود: بعد هما و وزارت راه تصمیم گرفتند از این مصوبه برای به روز کردن ناوگان هوایی استفاده کنند. به همین دلیل از این اعتبار برای به روز کردن ناوگان هوایی استفاده شد.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: این 330 میلیون دلار را نمی توانیم بگوییم برای خرید چند هواپیما استفاده شده، اما برای خرید هواپیما پیش پرداخت شده است.
فخریه کاشان با بیان این که هواپیما از 45 تا 120 میلیون دلار قیمت دارد، درباره 15 امتیاز اقتصادی معامله خرید هواپیما تصریح کرد: خرید هواپیماهای جدید امتیازات اقتصادی متعددی دارد که از بین آنها 15 امتیاز بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: اولین امتیاز این است که خرید 200 فروند هواپیمای جدید اولین معامله ای است که از منابع خارجی تامین مالی میشود و از طریق منابع خارجی فاینانس آن محقق شده است. چنانکه حتی در فاینانس هایی که دولت درگیر آن است هم در برخی از موارد نتوانستیم از منابع خارجی استفاده کنیم، اما در مورد قرارداد خرید هواپیما تامین مالی از منابع خارجی محقق شده است.
فخریهکاشان ادامه داد: دومین امتیاز اقتصادی خرید هواپیماهای جدید این است که اتکای منابع خارجی بر خود شرکت هما است. یعنی خارجیها به اعتبار هما این قرارداد را تامین مالی کردهاند و این نشانگر اعتماد جهانی شرکت هواپیمایی ایران ایر است.
دولت ضمانتی نمیدهد
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با اشاره به دیگر امتیازات اقتصادی خرید 200 فروند هواپیمای جدید گفت: از مهم ترین امتیازات این قراردادها این است که دولت ضمانتی ارائه نمیکند و ارائه تمام ضمانتها بر عهده شرکت هواپیمایی ایرانایر است.
فخریهکاشان با اشاره به چهارمین امتیاز اقتصادی قرارداد خرید هواپیما از ایرباس، بوئینگ، ATR اظهار داشت: یکی از دیگر امتیازات صرفهجویی در مصرف سوخت است که در مورد هواپیمای 321 که اولین هواپیمای مورد قرارداد با ایرباس بود شاهد آن بودیم که مصرف سوخت در این هواپیما تا سه برابر کاهش پیدا کرد.
وی ادامه داد: هواپیمای 321 ظرفیت حمل 195 مسافر را دارد که مشابه این ظرفیت جابجایی مسافر را هواپیمای 310 ایرانایر دارد اما در هواپیمای 310 شاهد آن هستیم که به ازای هر ساعت پرواز 6.4 تن سوخت مصرف میشود این در حالی است که در هواپیمای 321 برای هر ساعت پرواز 2.3 سوخت مصرف میشود یعنی مصرف سوخت حداقل تا سه برابر کاهش پیدا کرده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا به امروز فاینانس چند هواپیما قطعی شده است اظهار داشت: پنجمین امتیاز اقتصادی قراردادهای ایرانایر این است که توانستهایم منابع مورد نیاز خرید هواپیما را از طریق فاینانسهای شرکتهای خارجی تامین کنیم. چنانکه امروز توانستهایم فاینانس خرید 97 فروند هواپیمای جدید را قطعی کنیم.
وی افزود: بازپرداخت اقساط فاینانس شرکتهای خارجی 18 ساله است و بازپرداخت فاینانسی که شرکتهای بوئینگ و ایرباس برعهده گرفتهاند 10 ساله است.
وی تاکید کرد: در حالی ایرانایر برای خرید 200 فروند هواپیما توانسته وام 18 ساله دریافت کند که بانک جهانی هم تاکنون وام 18 ساله به هیچ کشور و شرکتی نپرداخته است و این اولین وام با بازپرداخت 18 سال است که به یک کشور داده میشود.
وام بیسابقه بانک جهانی
وی با اشاره به اینکه پرداخت چنین وام و پرداخت چنین فاینانسی بیسابقه بوده است گفت: از دیگر امتیازهای خرید هواپیمای جدید این است که این وام بسیار ارزان تامین شده است و از وامهایی که امروز چینیها و کشورهای اروپایی تحت لیزینگ به شرکتهای ایرانی پرداختهاند بسیار ارزانتر است.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با توجه به استقبال شرکتها و کشورهای خارجی برای تامین فاینانس قرارداد خرید هواپیماهای ایرانایر اظهار داشت: تنها در یک سفر کاری سه شرکت خارجی تقاضای تامین فاینانس را دادهاند و هر روز به تعداد شرکتهای متقاضی تامین فاینانس قرارداد ایرانایر با ایرباس بوئینگ و ATR افزیاش می یابد به طوری که برای انتخاب فاینانسر مناسب تا هفته آینده مناقصه بینالمللی برگزار خواهیم کرد و انتخاب فاینانسر و تامین منابع خارجی از طریق مناقصه انجام میشود.
فخریه کاشان ادامه داد: ششمین امتیاز اقتصادی خرید هواپیمای جدید از ایرانایر این است که رتبه اعتباری هما در جهان افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان امتیاز اقتصادی دیگر خرید این هواپیماهای جدید گفت: از دیگر امتیاز اقتصادی خرید 200 فروند هواپیمای جدید کاهش هزینههای سربار است.
فخریهکاشان با اشاره به دهمین امتیاز اقتصادی خرید هواپیماهای جدید گفت: از مهمترین امتیازات خرید هواپیمای جدید این است که این معامله بدون واسطه انجام شده است.
وی افزود: در دوران تحریم تمام خریدها از طریق واسطهگران بوده است که این عامل ایجاد فساد بود اما امروز تمام معاملات بدون واسطه انجام میشود که این باعث کاهش قیمتهای قرارداد میشود.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: یازدهمین امتیاز خرید هواپیمای جدید استفاده از خدمات پس از فروش است این در حالی است که در خریدهای دوران تحریم امکان استفاده از خدمات پس از فروش وجود نداشت و به ازای هزینههای سنگینی که برای خرید هواپیما داشتیم نمیتوانستیم امکان دسترسی به خدمات پس از فروش داشته باشیم.
اجازه فروش بدون هیچ محدودیتی
فخریهکاشان با اشاره به دیگر امتیازهای خرید هواپیماهای نو گفت: این قرارداد فرصتی را ایجاد کرده است که نیروی انسانی فارغالتحصیل در رشتههای هوافضا و دانشکدههای هوایی جذب بازار کار شوند و جلوی مهاجرت نیروی انسانی و کادر ورزیده صنعت را گرفته است.
وی ادامه داد: سیزدهمین امتیاز اقتصادی خرید هواپیما این است که شبکه بانکی در سطح جهانی درگیر این قرارداد شده است و بانکهای خارجی مجبور شدهاند ضمانت بانکی به ما بپردازند این در حالی است که بانکهای خارجی برای هیچ قراردادی ضمانت نمیپذیرند.
وی افزود: در حالی که زمانی دویچه بانک آلمان یک سنت از ایران نمیپذیرفت امروز بیش از 100 میلیون دلار از پول ایران را پذیرفته است.
وی ادامه داد: از مهمترین امتیازهای خرید هواپیماهای نو برای کشورمان افزایش سهم ایرانایر در بازار جهانی است. در حالی که بیش از این شاهد استفاده مسافران ایرانی از ایرلاینهای خارجی بودیم امروز ترجیح مسافران این است که با هواپیماهای جدید ایرانایر سفر کنند و به طور قطع از خروج ارز از کشور جلوگیری میشود.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی همچنین در ارتباط با آخرین امتیاز اقتصادی خرید هواپیماهای جدید گفت: بسیاری همواره این موضوع را این موضوع را تاکید میکردند که بخش خصوصی چه سهمی از این مذاکرات اجام شده دارد که امروز در پاسخ به این سوالات میگویم ایرانایر راه را برای شرکتهای بخش خصوصی در صنعت هوایی باز کرده است و همه ایرلاینها می توانند از این فرصت به دست آمده استفاده کنند.
فخریه کاشان ادامه داد: در مذاکرات طرفهای قرارداد اعلام کردند که اگر آسمانایر بتواند با شرایط جهانی خود را تطبیق دهد امکان فروش هواپیمای نو به آسمانایر بدون تضمین دولتی هم وجود دارد.
وی با اشاره به تاسیس شرکت لیزینگ ملی گفت: تاسیس شرکت لیزینگ ملی از سیاستهایی است که به دنبال آن هستیم و تا هفت سال دیگر که تمام تحریمها لغو میشود میتوانیم نسبت به ایجاد این شرکت و تامین هواپیما از طریق این شرکت ملی و فروش آن به سایر ایرلاینها اقدام کنیم.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: این سیاست را هم دنبال میکنیم که اگر ایرانایر تا 10 سال آینده به تمام هواپیماهای خریداری شده نیازی نداشته باشد مابقی هواپیماها را در اختیار سایر ایرلاینها میگذارد.