تفاوتهای شکایت کیفری با دادخواستهای حقوقی
دعوای ڪیفری مربوط به عملی است که برای مرتکب آن، دادگاه مجازات تعیین میکند. ولی برای دعوای حقوقی دادگاه مجازاتی در نظر نمیگیرد و فقط مرتکب عمل را به دادن حقوق قانونی دیگران یا انجام تکالیفش ملزم میسازد.
شکایت کیفری را در هر کاغذی میتوان نوشت و به مرجع قضایی برد."ولی" دادخواست حقوقی"حتما" باید در ورقه مخصوصی بنام 'دادخواست' نوشته شود والا مورد پذیرش قرار نمیگیرد.
شکایت کیفری را برای رسیدگی ابتدا باید به مرجعی به نام دادسرا برده شود. وی بعد از انجام تحقیقات در کلانتری و دادسرا به دادگاه فرستاده میشود، اما دادخواست حقوقی مستقیما ًبه دادگاه برده میشود.
برای مطرح کردن شکایت کیفری فقط یک تمبر ۵ هزار تومانی لازم است که در دادگستری بر روی آن زده میشود. البته این مبلغ هزینه به تناسب هر سال از سوی قوه قضائیه متغیر و افزایش پیدا میکند. ولی برای طرح دادخواست حقوقی، باید به تناسب ارزش مالی که راجع به آن دعوا مطرح شده یک و نیم در هزار تمبر باطل کرد، مثلاً برای گرفتن یک طلب 10 میلیونی بالغ بر 150 هزار تومان تمبر لازم است.
پرونده بسیاری از شکایتهای کیفری حتی با پس گرفتن شکایت از طرف شاکی هم بسته نمیشوند.، مثل شکایت راجع به رشوه، قتل، زنا و... اما دادخواستهاب حقوقی با پس گرفتن دعوا از طرف خواهان، خاتمه مییابند.
در شکایتهای کیفری، به شکایت کننده "شاکی"، به طرف او 'متشاکی' یا مشتکیعنه و یا متهم و به موضوع پرونده نیز "اتهام" میگویند.
اما در دادخواستهای حقوقی، به تقدیم کننده دادخواست "خواهان"، به طرف او "خوانده" و به موضوع پرونده هم 'خواستی' میگویند.
برای دعوت کردن طرف شکایت کیفری (متهم) به دادگاه ورقهای بنام احضاریه برای او فرستاده میشود."ولی" برای دعوت کردن طرف دادخواست حقوقے (خوانده) از ورقهای بنام 'اخطاریه' استفاده مے نمایند.
در شکایت کیفری، اگر متهم به احضاریه توجه نکند و در وقت تعیین شده خود را به مرجع قضایی معرفی نکند او را جلب و به اجبار به دادگستری میبرند. ولی در دادخواستهای حقوقدی اگر خوانده به موقع حاضر نشود، منتظر او نمیمانند و "ممکن" است حق را به خواهان بدهند.
حسین بیگلری کارشناس حقوق قضائی
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.