۱۰ باور رایج در خصوص سیگار
صحبت از مضرات سیگار حرف تازه ای نیست. حتی خود سیگاری ها هم به خوبی می دانند که با هر پکی که به آن می زنند تا چه حد سلامتی خود را به خطر می اندازند. ولی جالب اینجاست که با اعتقاد به برخی باورهای نادرست، تلاش در کاهش عذاب وجدان یا ترس های خود می کنند. اما اکثر این باورها از نظر علمی سندیت ندارند و تنها راه خلاص شدن از ترکیبات سمی سیگار ترک آن است. با ما باشید تا این باورهای رایج را بررسی کنیم.
به گزارش فرتاک نیوز، طبق آخرین اخبار از سایت جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، حدود 15 درصد ایرانیها سیگاری هستند. آنها سالانه 64 میلیارد نخ سیگار مصرف میکنند که این میزان معادل 5.2 تریلیون تومان هزینه به خانوادههای ایرانی تحمیل میکند.
بر اساس گزارشهای بانک مرکزی سرانه مصرف دخانیات در ایران بهطور متوسط 115هزار تومان است. مقایسه این رقم با سایر هزینههای خانوار نشان میدهد که ایرانیها برای خرید حبوب، تعمیر مسکن و اقامت در هتل و مسافرخانهها پول کمتری نسبت به سیگار مصرف میکنند.
گزارشهای بانک مرکزی همچنین نشان میدهد که از سال 85 تاکنون هزینه دخانیات در سبد خانوار ایرانی 3.7 برابر شده است. یکی از علتهای مهم این موضوع افزایش قابل توجه تورم در طول این مدت است که باعث شده هزینه مصرف دخانیات در سبد هزینههای خانوار ایرانی حدود چهار برابر شود.
من تفننی سیگار می کشم و خطری برایم ندارد
این باور کاملا نادرست است. نتایج بررسی های متعدد علمی نشان داده است که حتی یک نخ سیگار در روز نیز خطرات جدی برای سلامتی دارد که می توان به تحریک انتهای نای به واسطه دود سیگار تا بروز تومورها در طولانی مدت اشاره کرد.
یادتان باشد که مصرف 5 تا 7 نخ سیگار در روز به مدت چندین سال نیز همین اثرات را دارد، یعنی فرقی نمی کند شما تفننی و در روز یک نخ سیگار بکشید یا 7 نخ! در هر حال آسیب می بینید.
سیگار اراده را سلب می کند
این باور نیز اشتباه است. در خصوص سیگاری ها مسئله اراده مطرح نیست، بلکه مسئله مربوط به عادت می شود. اعتیاد به نیکوتین در همان بخشی از مغز قرار دارد که اعتیاد به حشیش واقع است. در واقع نیکوتین باعث ایجاد نوعی شادمانی و آرامش می شود و ضدافسردگی است.
سیگار نیز اعتیادآور است، اما بر خلاف مواد مخدر دیگر یا الکل فرد را از نظر اجتماعی منفور نمی کند. بنابراین هر فرد سیگاری می تواند اراده کرده و سیگار را ترک کند.
سیگارهای لایت آسیب کمتری دارند
خیر. کاملا غلط است. استفاده از واژه «لایت» صرفا باعث فریب مصرف کننده می شود. در واقع سیگارهای لایت عاری از قیر هستند و این مسئله آنها را بی مزه می کند.
با این حال تولیدکنندگان طعم دهنده هایی به آنها اضافه می کنند که اثرات جانبی نامطلوبی روی ریه ها و مثانه و غیره دارد. به همین دلیل سیگارهای لایت بی خطر و بی ضرر نیستند و فقط از نظر شیمیایی ترکیب آنها متفاوت است.
توتون سیگار پیچ طبیعی تر است
خودتان را فریب ندهید. این باور غلط است. مزیت توتون سیگار پیچ این است که زمان زیادی برای آماده کردن و درآوردن سیگار می گیرد. بنابراین آتش زدن آن به سادگی و سرعت سیگارهای صنعتی نیست. در هر حال هیچ فرقی بین مضرات آن با سیگارهای معمولی نیست.
اگر مدت زمان طولانی سیگاری بوده اید، ترک کردن آن به هیچ دردی نمی خورد
حتی اگر بیش از پنجاه سال از سیگاری شدن تان می گذرد نیز می توانید از فواید ترک سیگار بهره ببرید. این باور اشتباه است. یادتان باشد که بعد از 48 ساعت که سیگاری آتش نزده اید، حفره های ریه شروع به خلاص کردن خود کرده و بدن نیکوتین را دفع می کند.
رنگ پوست بهتر می شود و بوی دهان از بین می رود. قدرت بویایی و چشایی تقویت می شود. بنابراین گوش تان به این حرف ها بدهکار نباشد. حتی اگر 90 سال دارید، بدانید که ترک سیگار برایتان مفید است.
من ورزش می کنم، در نتیجه با مضرات سیگار مقابله می شود
خیر. ورزش کردن خوب است، اما تاثیری در برطرف کردن مضرات سیگار ندارد. یادتان باشد سیگار کشیدن باعث ایجاد جهش ژنتیکی در سطح سلول ها می شود و ورزش هیچ تاثیری بر روی این مکانیسم ندارد. اما اگر سیگار را ترک کنید، ورزش کردن باعث بهبود سلامتی تان خواهد شد.
نیکوتین مسموم کننده است
به عقیده متخصصان، نیکوتین اعتیاد آور و ماده مخدر است. نیکوتین سرطان زا نیست، اما باعث افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب و آزاد شدن آدرنالین می شود. به خاطر وجود همین نیکوتین است که اعتیاد به دخانیات بروز می کند که ناشی از ترشح دوپامین در مغز و ایجاد نشاط است.
اگر سیگار را ترک کنم چاق می شوم
خیر. درست است که در حالت کلی سیگاری ها حدود دو کیلوگرم لاغرتر هستند، اما یادتان باشد که ترک سیگار باعث چاقی نمی شود، بلکه روش های جایگزین سیگار روی وزن تاثیر می گذارد.
در واقع افرادی که بعد از ترک سیگار 10 کیلوگرم چاق می شوند، افرادی هستند که سیگار را با چیزهای دیگری جایگزین کرده اند که چاق کننده هستند.
در واقع این افراد به دنبال راهی برای مقابله با میل به سیگار هستند. یادتان باشد که نیکوتین مانع از جذب مواد مغذی می شود.
سیگار افسردگی را کاهش می دهد
اشتباه نکنید. سیگار کشیدن راه مناسبی برای فرار از غم و غصه نیست. سیگار باعث خستگی کبد و کلیه ها شده و ضربان قلب را بالا می برد. تمیز کردن سموم حاصل از سیگار باعث ایجاد استرس فیزیولوژیکی می شود.
اما زمانی که برای برطرف کردن احساسات منفی که باعث استرس تان می شود سیگار می کشید، فقط استرسی را با استرس دیگر جایگزین کرده اید. سیگار، افسردگی و اضطراب های شما را از بین نمی برد، بلکه بدن را دچار استرس های دیگری می کند.
من جوان هستم و چند سال بعد، سیگار را ترک می کنم
کار سختی است که یک جوان را قانع کرد تا سیگارش را ترک کند، چون قدرت و نیروی جوانی در آنها باعث می شود باوری به مضرات آن نداشته باشند. اما متاسفانه 40 درصد سیگاری های جوان در معرض انواع بیماری های مربوط به دخانیات قرار دارند.
به همین دلیل هر چه زودتر اقدام به ترک سیگار کنید به میزان بیشتری آسیب ها و خطرات آن را خنثی کرده اید. یادتان باشد که ترک سیگار قبل از 35 سالگی باعث افزایش امید به زندگی می شود.