دلایل خارش دندان ها چیست؟
زمانی که پلاک در امتداد خط لثه شکل می گیرد، این شرایط می تواند موجب احساس خارش در لثه ها شود و ممکن است این گونه احساس کنید که در دندان های خود نیز بدچار خارش شده اید.
گاهی اوقات، ممکن است با خارش در دندان های خود مواجه شوید. یا حداقل فکر کنید که چنین شرایطی شکل گرفته است و از این بابت کمی دچار اضطراب شوید. اما آیا به واقع دندان های شما دچار خارش شده اند؟
شما می توانید احساس مشابه دیگری مانند درد را به عنوان خارش درک کنید، یا شاید بافت های داخل یا مجاور دندان های شما دچار خارش شده باشند. خارش لثه ها ممکن است به احساس خارش در دندان ها منجر شود.
دلایل خارش دندان ها
احساس خارش در دندان ها می تواند به چند دلیل شکل بگیرد.
آلرژی ها
آلرژی ها می توانند موجب حساسیت، تورم و خارش بافت درون دهان شوند.
سندرم آلرژی دهانی یا سندرم آلرژی غذا-گرده گیاه، می تواند موجب این وضعیت ناخوشایند شود.
ممکن است متوجه شوید که سقف دهان شما دچار خارش شده یا با احساس خارش در لثه ها مواجه شوید که ممکن است موجب احساس خارش در دندان ها شود.
انباشت پلاک
زمانی که پلاک در امتداد خط لثه شکل می گیرد، این شرایط می تواند موجب احساس خارش در لثه ها شود و ممکن است این گونه احساس کنید که در دندان های خود نیز بدچار خارش شده اید.
بیماری لثه
بیماری لثه می تواند موجب حساسیت بیشتر در دندان ها شود و این حساسیت ممکن است فقط شامل احساس خارش باشد.
گاهی اوقات، باکتری ها می توانند به التهاب لثه ها منجر شوند که این شرایط به نام جینجیویت شناخته می شود. در صورت عدم درمان، جینجیویت می تواند پیشرفت کرده و به شرایط جدیتری که به نام پریوندیت شناخته می شود، تبدیل شود.
بیماری لثه می تواند به صورت پنهانی شکل بگیرد، یا ممکن است التهاب یا خونریزی کم از لثه ها را شاهد باشید. اما این شرایط می تواند به مشکلات جدیتر از جمله آسیب دیدگی دندان ها و استخوان ها و حتی از دست دادن دندان منجر شود.
عوارض جانبی اقدامات پزشکی
آیا به تازگی یکی از دندان های خود پر کرده اید یا تحت درمان ریشه دندان قرار گرفته اید؟ گاهی اوقات، پس از یک عمل دندانپزشکی، بدن این گونه درک می کند که دندان یا لثه آسیب دیده است. طی روند بهبودی، واکنش بدن به تروما یا آسیب دیدگی می تواند موجب احساس خارش شود.
آسیب ساختاری دندان
احساس خارش ممکن است در نتیجه یک آسیب دیدگی مانند ضربه خوردن دهان شکل بگیرد.
دلیل آسیب دیدگی یا تروما هرچه که باشد، اگر ساختار دندان شما مقداری آسیب دیده باشد، ممکن است موجب حسی شود که شاید آن را به عنوان خارش درک کنید. این می تواند شامل آسیب به ریشه، اعصاب، یا پالپ دندان شود.
دندان قروچه یا قفل شدن دندان ها
برخی افراد ممکن است ادعا کنند که به واسطه دندان قروچه یا قفل شدن دندان ها هنگام شب با احساس خارش در دندان های خود مواجه می شوند. در شرایطی که برخی افراد ممکن است این شرایط را تجربه کنند، اما شواهد کافی برای پشتیبانی از این ادعا وجود ندارد.
عفونت های دیگر
پژوهش ها نشان می دهد که گاهی اوقات درد و خارش می تواند همراه با عفونت ناشی از باکتری ها یا ویروس ها و همچنین پاتوژن های قارچی و انگلی شکل بگیرد.
به عنوان مثال، ویروس هرپس زوستر می تواند موجب درد، گزگز و خارش در اعصاب شود. این ویروس، که موجب زونا می شود ممکن است موجب مقداری درد و حساسیت در صورت، نزدیک دندان ها شود. این درد به نام اودنتالژی شناخته می شود.
درمان های خانگی برای خارش دندان
برخی درمان های خانگی مشابه برای خارش لثه ها ممکن است به بهبود خارش دندان ها نیز کمک کنند. به عنوان مثال، مکیدن یخ یکی از آنهاست. این می تواند موجب تسکین احساس خارش شود. همچنین، شما می توانید چرخاندن آب نمک در دهان خود را امتحان کنید.
مسواک زدن و استفاده منظم از نخ دندان می تواند به حفظ سلامت دهان کمک کند. همچنین، این کار به دفع عفونت ها و بیماری هایی که ممکن است به احساس خارش یا آسیب جدیتر منجر شوند، کمک می کند.
ترک سیگار راهبرد دیگری است که می توانید مد نظر قرار دهید. سیگار می تواند دهان و لثه ها را تحریک کند. ترکی سیگار اغلب دشوار است، اما پزشک می تواند در ایجاد برنامه ای جامع برای تحقق این هدف به شما کمک کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
هر زمان که با علائمی جدید مواجه می شوید، مراجعه به پزشک برای بررسی شرایط ایده خوبی است.
اگر با احساس مقداری درد و حساسیت یا خونریزی از لثه ها یا دهان خود همراه با خارش مواجه هستید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می تواند احتمال وجود عفونت یا آسیب دیدگی و نیاز به درمان را بررسی کند.
از علائم دیگری که باید به آنها توجه داشت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- تورم
- عفونت
درمان دلیل زمینه ای خارش دندان
درمان به دلیل زمینه خارش بستگی دارد.
آلرژی ها
اگر دلیل احساس خارش چیزی است که خورده اید، باید از آن خوراکی پرهیز کنید. اگر یک آلرژی فصلی، مانند رینیت آلرژیک که به نام تب یونجه نیز شناخته می شود، دلیل بروز خارش است، پزشک ممکن است آنتی هیستامین ها را توصیه کند. استفاده کوتاه مدت از یک ضد احتقان یا اسپری بینی نیز ممکن است کمک کند.
انباشت پلاک
انباشت پلاک روی دندان ها یکی از دلایل احساس خارش در دندان هاست. دندانپزشک می تواند پلاک را پیش از این که سخت شده و به تارتار تبدیل شود و موجب پوسیدگی دندان و بیماری لثه شود، پاکسازی کند. مسواک زدن دندان ها دو بار در روز و استفاده از نخ دندان می تواند به پیشگیری از انباشت پلاک دندان کمک کند.
بیماری لثه
اگر دندانپزشک به شما بگوید که با علائم اولیه بیماری لثه مواجه هستید، باید هرچه بیشتر از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و با دقت بیشتری این کار را انجام دهید. دندانپزشک ممکن است استفاده از یک دهانشویه یا ژل ضد باکتری را نیز توصیه کند.
عوراض جانبی اقدامات پزشکی
اگر پس از یک اقدام پزشکی در دهان خود با احساس خارش در دندان مواجه شده اید، شاید تا زمان بهبود دهان باید صبر داشته باشید. در نهایت، خارش باید از بین برود. اگر این اتفاق رخ نداد، دندانپزشک خود را از این شرایط آگاه کنید تا بررسی های لازم صورت بگیرد.
آسیب ساختاری دندان
اگر دندان شما آسیب دیده باشد، ممکن است به اقدامات دندانپزشکی بیشتر برای رفع مشکل نیاز داشته باشید. دندانپزشک می تواند درباره نیاز به درمان کانال ریشه یا تاج دندان تصمیم گیری کند.
دندان قروچه یا قفل شدن دندان ها
اگر به دندان قروچه یا قفل شدن دندان ها به عنوان دلیل احساس خارش در دندان های خود مشکوک هستید، به دندانپزشک مراجعه کنید. روش های درمان مختلفی وجود دارند که استفاده از محافظ دهان هنگام شب یکی از نخستین گزینه هاست.
دندانپزشک شما ممکن است روشی به نام کرونوپلاستی تقلیل دهنده را پشنهاد دهد. همچنین، تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) که برخی مطالعات نشان داده اند ممکن است به کاهش دندان قروچه و دردی ناشی از آن کمک کند، امکان دارد پیشنهاد شود.
عفونت های دیگر
اگر دندانپزشک یا پزشک تشخیص دهد که به یک عفونت مبتلا شده اید، آنتی بیوتیک ها یا یک داروی ضد قارچ ممکن است به تسکین درد، تورم یا خارش که در دهان یا لثه های خود با آن مواجه هستید، کمک کند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.