درمان فوری برای اسهال
اسهال بیماری است که به دلایل عفونی و فصلی در بدن ایجاد شده و سلامت بخش های مهم بدن را تا حد بالایی تهدید می کند و باید درمان آن را جدی گرفته شود.
زمانی که تغییر در تعداد و غلظت مدفوع ایجاد شود به طوری که مدفوع آبکی شده و تکرر آن بالا رود فرد مبتلا به اسهال می شود. همچنین بیماری اسهال مانند سرما خوردگی، جزو بیماری هایی است که هر انسانی به دفعات ممکن است در زندگی ش تجربه کند.
علت اسهال چیست؟
بزرگترین و اصلی ترین علت اسهال عوامل عفونی است که این عوامل از طریق مختلف وارد بدن می شود. گاهی با خوردن میوه و سبزی که به درستی و کامل شستشو داده نشده باشد اسهال ایجاد می شود. در بعضی مواقع به دلیل رعایت نکردن بهداشت به خصوص بعد از اجابت مزاج عفونت موجود در دست هایی که شسته نشده اند و... وارد بدن شده و اسهال رخ می دهد.
اسهال، می تواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله:
ممکن است علت ایجاد اسهال، مصرف غذایی باشد که بدن تان نمی پذیرد. بدن تمایل دارد تا حد امکان این محصولات خوراکی را آزاد کند و همین امر باعث ایجاد اسهال می شود.
تا به حال به این فکر کرده اید چرا اسهال می گیرید؟ این امر می تواند چندین دلیل داشته باشد. برخی از آن ها در زیر می بینید:
– حساسیت غذایی:گاهی اوقات آدم ها محصولاتی را مصرف می کنند که بدن شان نمی پذیرد. بدن تمایل دارد تا حد امکان این محصولات خوراکی را آزاد کند و همین امر باعث ایجاد اسهال می شود.
_ نوشیدن آب آلوده:تابه حال پیش آمده است جای جدیدی بروید و با خوردن آب دچار اسهال شده باشید؟ گاهی اوقات لازم نیست آب آلوده باشد که اسهال بگیرید. کافی است که خارجی باشد تا باعث شل شدن مدفوع شود.
– بیماری های روده:انواع مختلفی بیماری های روده ای وجود دارد که آدم ها از آن ها رنج می برند. یکی از شناخته شده ترین نوع آن ها آی بی اس یا سندروم روده ی تحریک پذیر است. ابتلا به یک بیماری روده می تواند منجر به اسهال گاه و بیگاه شود.
اگر کنجکاوید بدانید اسهال چه مدت طول می کشد. معمولا به فردی که به آن مبتلا شده است بستگی دارد. اگر افراد به سرعت دست به دامن درمان های خانگی شوند، ممکن است آن قدرها طول نکشد. پس لازم است با درمان خانگی اسهال که موثر و سریع باشند آشنا شوید. این درمان ها با مواد مغذی و در دسترس در خانه و بدون مصرف داروهای شیمیایی با همان اثربخشی عمل می کنند با این تفاوت که عوارض جانبی ندارند.
عوامل اسهال
در صورتی که فرد دچار اسهال مشکلاتی دارد که استفاده از مایعات را برایش محدود شده، پیش از شروع مصرف زیاد مایعات حتما باید با پزشک مشورت کند. کودکان، زنان باردار و سالمندان مبتلا به اسهال باید بسیار مراقب باشد.
شیرخوارانی که شیر خشک می خورند باید با مشورت پزشک از شیر خشک مناسب تری استفاده کنند، اما در مورد شیرخوارانی که شیر مادر می خورد، هیچ تفاوتی ندارد و نباید شیر مادر قطع شود.
کم شدن آب بدن ناشی از اسهال می تواند برای کودکان خطرناک باشد. قبل از دادن هر دارو باید با یک پزشک مشورت شود.
چند داروی بدون نسخه می تواند به درمان اسهال کمک کند. داروهایی مانند بیسموت (Pepto-Bismol)، آتاپولگیت (Kaopectate) و لوپرامید (Imodium) بدون درمان علت بیماری، به کاهش علائم اسهال کمک می کند. افراد با اسهال مزمن نباید این داروها را بدون مشورت با پزشک استفاده کنند.
بدون تجویز پزشک نباید بیش از دو روز خوددرمانی کرد و داروی ضد اسهال خورد. مصرف بیش از اندازه این داروها مشکل ساز شده و باعث یبوست می شود. در صورت داشتن تب یا اثر خون در مدفوع باید حتماً به پزشک مراجعه شود.
اگر در زمان ابتلا به اسهال این علائم را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:
1- اگر ابتلا به اسهال شما بعد از گذشت 2 روز هیچ تغییری البته رو به بهبودی نداشت.
2- اگر مدفوع شما خونی شد.
3- اگر فرد مبتلا به اسهال با لاتر از 45 سال بود چرا که بعد از 40 سالگی مقاوت سیستم ایمنی بدن تا حدی پایین می آید.
4- اگر در کنار اسهال بسیار تشنه می شوید و دهانتان خشک می شود.
5- اگر در کنار اسهال تب هم دارید.
رژیم غذایی مناسب:مصرف مایعات، غذای کم حجم و مقوی
- از همان روز اول شروع اسهال باید از مصرف مواد غذایی حاوی فیبر خودداری شود. سوپ ها، برنج و به خصوص کته، پاستاها و سیب زمینی کاملا پخته شده و موز کاملا رسیده انتخاب های مناسبی است.
- در روز دوم می توان از گوشت های سفید، ماهی و تخم مرغ استفاده کرد. ماست نیز گزینه خوبی است.
- محصولات لبنی به غیر از ماست، مواد غذایی چرب، مواد غذایی خیلی شیرین، مواد غذایی سرشار از فیبرهای غذایی مانند سبزیجات سبز خام، مواد غذایی پر ادویه و تند و آجیل ها که باعث حساسیت روده ها می شوند و نباید خورده شوند.
- نوشیدنی های الکلی، کافئین دار و شیرین حالت اسهال را شدیدتر می کند. نوشیدنی های ورزشی آماده می تواند به جذب بهتر مایعات و درمان اسهال کمک کند.
- چای سیاه حاوی 8- 12 درصد تانن است، بنابراین یکی از بهترین داروهای ضداسهال طبیعی است که هیچ گونه محدودیت و ممنوعیتی برای مصرف ندارد. اگر اسهال ایجاد شده به دلیل تغییر شرایط غذایی و آب و هوایی باشد(مثلا در مسافرت) و نه در اثر میکروب ها و ویروس ها، استفاده از چای به صورت پودر باعث ایجاد تعادل هضم و جذب و برگشت شرایط طبیعی بدن از حالت اسهال به حالت طبیعی است.
- چای جوشیده که رنگ سیاه، مزه تلخ و بوی خاص چای جوشیده دارد، نیز دارای خاصیت ضداسهال بوده و در شرایط عادی می تواند باعث ایجاد یبوست شود.
درمان اسهال چیست؟
زمانی که فردی مبتلا به اسهال از شما در مورد درمان می پرسد بدون معطلی کته ماست را به او پیشنهاد می کنید که این روش درمانی فوق العاده موثر است. متخخصین طب سنتی دم کرده یونجه را پیشنهاد می کنند البته به اندازه نه زیاد تر از حد. درمان سنتی دیگر دم کردن چای ریحان است.
میوه هایی که اسهال را بند می آورند:میوه موز، میوه سیب ، ازگیل و خرما
به یاد داشته باشید که در زمان ابتلا به اسهال بدن با بی آبی شدید مواجه می شود که باید در مصرف آب کاستی نشود.
درمان دارویی اسهال هم در کنار این درمان ها کامل کننده است که رایج ترین قرص برای متوقف کردن و درمان اسهال قرص دیفنوکسیلات است.
غذاهای سرخ شده و چرب برای کسانی که دچار اسهال شده اند، مضر است. همچنین نباید غذاهایی را که فیبر زیاد دارند مصرف کنید، مانند سبوس و میوه ها و سبزیجاتی که باعث افزایش نفخ می شوند. اینجا غذاهایی را معرفی می کنیم که باید در مواقع ابتلا به اسهال از خوردن آنها اجتناب کرد:
شیرین کننده های مصنوعی (که در آدامس، نوشابه های رژیمی و مواد جایگزین شکر وجود دارد)؛
لوبیا
انواع توت ها
کلم بروکلی
کلم
گل کلم
نخود
قهوه
ذرت
بستنی
شیر
نخودفرنگی
فلفل
آلو
سبزیجات با برگ های سبز (مثل کاهو)
در صورت ابتلا به اسهال چه غذاهایی بخوریم و چه موقع آن ها را مصرف کنیم ؟
از مایعات بیشتر استفاده کنید :
آب ، چای کم رنگ، آب سیب و ژلاتین می تواند در صورت ابتلا به اسهال موثر واقع شود. این مایعات روده های شما را از فعالیت بیش از حد حفظ می کنند و در جلوگیری از اسهال موثر خواهند بود.
- تعداد وعده های غذایی خود را افزایش اما مقدار آن را کم کنید :
با این کار بدن شما هنگام گوارش مواد غذایی به یکباره با حجم بالا مواجه نمی شوند و گوارش را بهتر انجام می دهند.
- 2 روز بعد از بهبودی رژیم مایعات را شروع کنید:
دو روز پس از گذشت اسهال، رژیم مایعات را شروع کنید و از غذاهای با فیبر کم استفاده کنید که رژیم برای شما قابل تحمل باشد . این رژیم باعث می شود که حساسیت روده ها کاهش پیدا کند و مواد مغذی هم به بدنتان برسد. بعد از هر بار اسهال ، حداقل یک لیوان مایعات بنوشید تا بدن شما با کم آبی مواجه نشود.
مصرف نوشیدنی
- غذاهایی بخورید که پکتین بالایی دارند ؛ مثل سیب ، موز و ماست . پکتین یک فیبر حلال محلول در آب است و به کاهش اسهال کمک می کند.
- غذاهایی را بخورید که پتاسیم بالایی دارند ؛ مثل آبمیوه ، نوشیدنی های ورزشی و سیب زمینی بدون پوست و موز . پتاسیم اغلب برای از بین بردن اسهال موثر است.
- مواد غذایی مصرف کنید که سدیم بالایی دارند ؛ مثل سوپ ، نوشیدنی های ورزشی ، کراکرها و چوب شور و نمک . سدیم به نگهداشتن آب در بدن کمک می کند و بنابراین بدن با کم آبی مواجه نمی گردد.
- به اندازه کافی پروتئین بخورید :گوشت گاو کبابی ، گوشت بوقلمون ، مرغ و تخم مرغ پخته شما را از خستگی در چنین شرایطی دور نگه می دارد.
- هنگام استفاده از سبزیجات و میوه ها، آنها را به خوبی بپزید و خام مصرف نکنید :بعضی از میوه ها و سبزیجات خام، اسهال را بدتر می کنند. مواد غذایی را استفاده کنید که در آن ها هویج ، قارچ ، کرفس ، پوره گوجه فرنگی ، مارچوبه ، سیب زمینی بدون پوست به صورت پخته یا سوخاری به کار رفته باشد. از نوشیدنی های کربنیزه ، الکلی ، کافئین دار و همچنین غذاهای سرد یا داغ استفاده نکنید.
- از محصولاتی که حاوی تنباکو هستند ، دوری کنید :زیرا گوارش شما را به مشکل می اندازد.
- از غذاهای بیش از حد چرب و سرخ کردنی استفاده نکنید ، زیرا چنانچه در بارها در بخش های مختلف سلامت نمناک گفته ایم موجب افزایش اسهال می شوند.
- از مواد خوراکی که باعث نفخ می شوند ، مثل جویدن آدامس و نوشیدنی های کربن دار دوری کنید، زیرا گوارش شما را به مشکل می اندازند.
- مصرف محصولات حاوی شیر و خود شیر را محدود کنید زیرا هضم سختی دارند و اسهال را افزایش می دهند.
- از آجیل ، میوه خام ، سبزیجات ، نان غلات کامل و محصولات سبوس دار استفاده نکنید زیرا مشکلات گوارشی زیادی را برای شما به وجود خواهد آورد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.