کدام بیماران به کاشت حلزون شنوایی نیاز دارند؟
یک متخصص گوش، حلق و بینی با تاکید بر لزوم توجه والدین به سن طلایی کاشت حلزون برای کودکان گفت: گاه با وجود این که تستهای شنوایی حکایت از ناشنوایی دارد اما پذیرش این مساله برای خانوادهها بسیار سخت است و این نپذیرفتن موجب تاخیر در درمان میشود و همین امر میتواند آسیبهای زیادی از نظر گفتاری و روانشناسی به کودک وارد کند و پیشرفت کودک را به عقب بیندازد.
دکتر نادر صاکی در گفتوگویی، با اشاره به چگونگی تشخیص کم شنوایی یا ناشنوایی اظهار کرد: تشخیص کم شنوایی یا ناشنوایی در ایران به اندازهای پیشرفته است که بلافاصله پس از تولد نوزاد، امکان تشخیص وضعیت شنوایی وجود دارد. بررسی نوزاد در بدو تولد موجب میشود مداخلات پزشکی برای اصلاح مشکل سریعتر انجام شود.
وی افزود: در صورتی که نتیجه غربالگری یک نوزاد، سالم باشد امکان تکرار غربالگری برای تاکید سلامت شنوایی نوزاد پس از شش ماه وجود دارد و این کار در بیمارستانهای دولتی و مراکز بهداشتی به صورت رایگان انجام میشود.
این متخصص گوش، حلق و بینی گفت: اما اگر در تشخیص اولیه غربالگری، مشکلی مشخص شود پس از سه ماه امکان ارزیابی مجدد غربالگری شنوایی وجود دارد تا پس از آن مداخلات درمانی سریع انجام شود.
صاکی افزود: پس از غربالگری با افراد سالم، کم شنوا و ناشنوا سر و کار داریم. بیشتر افراد جامعه سالم هستند، کودکان کم شنوا تحت مراقبتهای توانبخشی شنوایی با استفاده از سمعک قرار میگیرند تا گفتار آنها عقب نیفتد اما اگر گزارش در غربالگری نشانگر ناشنوایی در دو گوش باشد، به مداخلات بیشتر تحت عنوان کاشت حلزون شنوایی نیاز است.
وی ادامه داد: چنین بیماری از ابتدا تحت نظر مراکز کاشت حلزون قرار میگیرد و تا زمان کاشت حلزون نیز باید از سمعک استفاده کند. برنامهریزی برای کاشت حلزون نیز برای بیمار انجام میشود که این کار از سن ۹ ماهگی قابل انجام است تا سن گفتار به سن طبیعی برسد بنابراین با انجام کاشت حلزون در ناشنوایان میتوان این ناتوانی را برطرف کرد.
این متخصص گوش، حلق و بینی بیان کرد: شایعترین معلولیت بین افراد، معلولیت ذهنی است و معلولیت شنوایی دومین درجه شیوع را دارد. معلولیت ذهنی تنها قابل کنترل است اما تنها معلولیت قابل درمان، ناشنوایی است.
صاکی عنوان کرد: گاه با وجود اینکه تستهای شنوایی حکایت از ناشنوایی دارد اما پذیرش این مساله برای خانوادهها بسیار سخت است و این نپذیرفتن موجب تاخیر در درمان میشود در حالی که تاخیر در درمان میتواند آسیبهای زیادی از نظر گفتاری و روانشناسی به کودک وارد کند و پیشرفت کودک را به عقب بیندازد، بنابراین خانوادهها باید سن طلایی کاشت حلزون را از دست ندهند که زمان طلایی کاشت حلزون زیر دو سال است.
وی در خصوص وضعیت شنوایی بزرگسالان بیان کرد: بزرگسالان فرآیندی به نام غربالگری ندارند اما معمولا چندین بیماری باید تحت مراقبت قرار بگیرند. برخی بیماران دچار کم شنوایی هدایتی هستند یا پرده گوش آنها پاره است یا استخوانچههای گوششان مشکل دارد و دچار کم شنوایی میشوند و هر چه کم شنوایی این افراد زودتر درمان شود، بهتر است.
این متخصص گوش، حلق و بینی با اشاره به تشخیص کم شنوایی این بیماران از طریق نوار گوش افزود: معمولا به دلیل دریافت نکردن خوب صداها، ارتباطات اجتماعی این بیماران نیز ضعیف شده و فرد گوشهگیر میشود. در صورت مواجهه چنین علائمی در افراد باید با بررسی روانشناسی، روانشناختی و روانکاوی، حتما نوار گوش از آنها گرفته شود.
صاکی با اشاره به کاشت حلزون در سنین بزرگسالی عنوان کرد: افراد بالای ۶۰ سال به دلیل پدیده پیرگوشی ممکن است دچار مشکلات شنوایی شوند که بیماری این افراد نیز با سمعک درمان میشود اما اگر میزان کم شنوایی شدید باشد و سمعک کارایی لازم را نداشته باشد، ممکن است کاشت حلزون برای این افراد انجام شود.
وی عنوان کرد: افرادی نیز بر اثر وقوع حوادث مانند تصادف دچار ناشنوایی از دو گوش میشوند که با توجه به اینکه گفتار آنها مشکلی ندارند، با کاشت حلزون میتوان شنوایی را دوباره به این افراد برگرداند و فردی سالم در جامعه خواهند بود.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.