این قارچ ها را مصرف نکنید
اردیبهشت امسال،یک اردیبهشت واقعی بود؛همان که باید باشد!یک هوای بهاری و بارانهایی که پاییز و زمستان کمبارشی که گذشت راحسابی جبران کرد؛اما روی دیگر ماجرا، رشد قارچهای وحشی در طبیعت است که به سبب همین بارشها، روندی فزاینده به خودش گرفته است:«متاسفانه از آنجا که اطلاعات مردم و گردشگران درباره قارچها زیاد نیست ممکن است عدهای با مصرف این قارچهای وحشی،دچارمسمومیت شوند.»
این راسخنگوی سازمان اورژانس میگویدوادامه میدهد: «میزان مسمومیتها، نسبت به گذشته سهبرابرافزایش یافته است.» اینطور که آمارها میگویند بیشترین میزان مسمومیتها با این قارچها در استانهای فارس، لرستان وکرمانشاه بوده است.درسال۱۴۰۱، آمارکل مسمومیتها درایران۲۱۲.۸۷۰ نفربوده است که یک درصد ازاین مسمومیتها با قارچها وگیاهان سمی بود.
ازطرف دیگر، درششماهه اول سال۱۴۰۲، آمارکل مسمومیتها درایران۱۳۲.۳۶۸نفربودکه ۰.۶درصد ازمجموع آنها، مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی بود که اکثر مسمومیتهایی که با قارچ رخ میدهد به عوارض گوارشی خفیف تا متوسط، ازجمله تهوع، استفراغ واسهال منجر میشود.حالا و ازهشتم فروردین تا پنجمین روز ازاردیبهشتماهی که گذشت و بهطورکلی در یک بازه زمانی یکماهه، ۵۳نفر براثر مصرف قارچ وحشی،مسموم شدند.
با وجود اینکه این مسمومیتها تا به امروز به فوت کسی منجر نشده است امابه نظرمیرسدکه لازم است اطلاعرسانی وآگاهیبخشیهای جدیتر ازهروقت دیگربه مردم وگردشگران داده شود تا دورمصرف این قارچها راخط قرمزبکشند وتحت هیچ شرایطی،ازدیدن قارچ درطبیعت هیجانزده نشوند و سراغشان نروند.
فرض بر سمیبودن است
تشخیصش سخت است!تشخیص اینکه کدام قارچ سمی هست یا کدام قارچ موجود درطبیعت سمی نیست، تقریبا غیرممکن است، آنقدر که در بسیاری از مواقع، افراد بهعلت شکل ظاهری قارچهای سمی که شبیه به قارچهای غیرسمی وخوراکی هستند،دچار اشتباه و گرفتار دردسرهایی جدی میشوند.موضوع آنقدر جدی و گاهی سخت است که به گفته متخصصان، تنها درآزمایشگاه میتوان نوع قارچ را شناسایی کرد و از روی ظاهر یا مزه نمیتوان سمی یاغیرسمی بودن آن راتشخیص داد.
برای همین است که مسئولان حوزه بهداشت ودرمان همیشه درباره مصرفنکردن قارچهایی که درطبیعت روییده هشدار میدهند وتوصیه میکنندبهتر است همه قارچهایی که در طبیعت میبینیم راسمی تصورکنیم وتحت هیچ شرایطی، این قارچها را نخوریم؛ موضوعی که برخلاف بدیهی بودنش،انگار جدی گرفته نشده است که اورژانس کشورازرشدسهبرابری مسمومیت باقارچهای وحشی درطبیعت خبر میدهد.
نشانههای مسمومیت را جدی بگیرید
تهوع و استفراغ، اسهال، شکمدرد وعرق کردن،گاهی علائم مغزی مانند توهم،خوابآلودگی، تشنج یا بیقراری از نشانههای مسمومشدن با قارچهای سمی است؛ قارچهایی که مصرف کمترین مقدار از آنها هم میتواند کبد، کلیه یا حتی مغز را از کار انداخته و در برخی موارد، خداینکرده به مرگ منجر شود.اینطور که بابک یکتاپرست،معاون روابط عمومی اورژانس کشور میگوید، این علائم میتوانند درعرض۲۰ دقیقه تا چهار ساعت پس ازخوردن قارچ ظاهرشوند؛ علائمی که با تصور اینکه زمان، حال فرد را بهتر میکند، نباید بهسادگی از کنارشان گذشت.موضوعی که در کودکان نسبت به بزرگسالان اهمیت بیشتری هم دارد و حساسیت کودکان به مواد سمی باعث میشودکه این علائم راخیلی سریعتر نشان دهندونیازبه رسیدگی ودرمانهای سریعتر و جدیتری دارند.
تنها راه، پیشگیری است
تنها یک راه پیشگیری وجود دارد! پرهیز ازهرگونه مصرف قارچی که بدون بستهبندی، خارج ازکارخانه و درطبیعت دیده میشود؛ قارچهایی که برای سمشان هیچ پادزهری وجودندارد و باید ازهرگونه ماجراجویی و خوشحالی از پیداکردن قارچ در طبیعت دوری کنیم و ازآن مهمتر،این موضوع را به بچههای کوچکمان هم یادآوری نماییم، چراکه کودکان یکی از گروههای پرخطر، ناآگاه و در معرض مسمومیت با قارچ هستند.
فراموش نکنیدکه حتی پختن وآبپزکردن یا حتی کبابکردن قارچهای وحشی موجود در طبیعت هم از سمی بودن آنها ذرهای کم نمیکند. برای همین شاید بهتر است درکنار همه آموزشهای تربیتی واصولی و ایمنی، این موضوع را هم در فرهنگ خانواده جا بیندازیم که تماس با گیاهان ناشناخته در فضاهای باز بهطورکلی ممنوع است و در صورت رخدادن چنین اتفاقی بهتر است فورا پوست خود را با آب و صابون بشوییم و زیرناخنهایمان را بهطور کامل تمیز کنیم؛ چیدن و خوردن که آن دیگر مثل روز روشن است، اینطور نیست؟!
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.