این سرطان خیلی شایع است پس حتما درموردش بخوانید!!
سرطان خون اختلالی است که در کار گلبولهای خون به وجود میآید و در عملکرد نرمال آنها اختلال ایجاد میکند؛ با ما تا انتها همراه شوید.
سرطان خون یا همان لوسمی، بهطورکلی در بافتهای خونساز بدن مانند مغز استخوان و سیستم لنفاوی اختلال ایجاد میکند و درنتیجه آن گلبولهای خونی مانند گلبولهای سفید، عملکرد درست خود را از دست میدهند و موجب ایجاد سرطان خون میشوند.
نکته جالب در رابطه با سرطان خون، تفاوت علائم آن بر اساس تفاوت در مرحله پیشرفت سرطان است؛ این یعنی فرد بیمار در مراحل اول بیماری، علائمی را مشاهده خواهد کرد که هر چه بیماری پیشرفت کند، علائم نیز متفاوت میشوند و حتی ممکن است در برخی از بیماران هیچ علائم اولیه در بیماری سرطان خون مشاهده نشود؛ مطلب مهم در اینجا، تشخیص سریع این بیماری است؛ چراکه هر چه زودتر تشخیص داده شود، لوسمی در مرحله ضعیفتری قرار دارد و شانس درمان بیشتر است.
انواع سرطان خون را بیشتر بشناسیم
شاید برایتان سؤال باشد که در سرطان خون چه بلایی بر سر بدن بیمار میآید؟ در جواب باید گفت که تمام اختلالهایی که ممکن است ایجاد شود، از سلولهای خونی منشأ میگیرد؛ بهطوریکه در سرطان خون، تعداد گلبولهای قرمز خون در فرد بیمار که موجب نقلوانتقال اکسیژن به سراسر بدن میشوند، کاهش مییابد که درنتیجه آن علائمی مانند گرفتگی نفس و ضعف عمومی بدن در فرد مشاهده میشود؛ از طرف دیگر تعداد گلبولهای سفید بدن فرد که موجب افزایش مقاومت سیستم ایمنی از طریق دفاع ایمنی در بدن میشوند، کاهش مییابد و یا ضعیف میشود؛ مثلاً همین حالت را لکوپنی میگویند که درنتیجه آن بدن عفونی میشود!
از تغییرات دیگری که در بدن فرد موجب ناهنجاری میشود، بزرگ شدن حجم کبد یا طحال فرد درنتیجه عوارض این بیماری است؛ به دنبال بزرگ شدن این عضوها در بدن، فرد اشتهای خود را از دست میدهد و شما با مشاهده ورم در قسمت چپ شکم خود میتوانید این اختلال را حدس بزنید.
سرطان خون یک بیماری مرحلهای است؛ این یعنی در هر مرحله علائم جدیدی در فرد بیمار به چشم میخورد؛ همچنین انواع مختلفی از این سرطان وجود دارد که درجه پیشرفت متفاوتی دارند؛ برای مثال لوسمی میلوئید AMK))، لوسمی لنفوسیتی (ALL) دو نوع خاص از سرطان خون هستند که درجه پیشرفت آنها برای مشاهده علائم، بسیار سریعتر است؛ این در حالی است که انواع دیگری از سرطان خون وجود دارد که علائم بسیار خفیفی دارد که شاید قابلتشخیص و رؤیت نباشند؛ بهطورکلی علائمی که سرطان خون را با آن میشناسند را در فهرستی یادآور شدهایم که در ادامه آن را مشاهده خواهید کرد.
تب و لرز، عرق فراوان، احساس خستگی و ضعف شدید
کاهش اشتها و کاهش وزن ناگهانی
مشاهده لکههای کوچک قرمز و صورتیرنگی که زیرپوستی هستند و بر روی بدن فرد قابلمشاهدهاند.
سردردهای گاهوبیگاه
ناراحتیهای شکمی و تنگی نفس
عفونتهای مختلف و مکرر
موارد ذکرشده علائمی هستند که بهصورت عمومی در افراد مبتلابه سرطان خون ممکن است در مراحل مختلف بروز کنند؛ اما این به این معنی نیست که همه آنها باید باهم در فرد مشاهده شوند؛ پس اگر یک سری از این علائم را مشاهده کردید، حتماً با آزمایش خون سلامت خود را اطمینان یابید.
آنچه میتواند فرد را در تشخیص سرطان خون کمک کند، عوارضی است که درنتیجه اختلالهای ناشی از سرطان خون در بدن فرد دیده میشود؛ اما آنچه برای پیشگیری از این بیماری لازم است، شناسایی عوامل به وجود آورنده سرطان خون است بنابراین شما باید برای پیشگیری از سرطان خون، عوامل ایجادکننده و تأثیرگذار در وقوع این بیماری را بشناسید در ادامه دراینباره بیشتر خواهید خواند.
عوامل به وجود آورنده سرطان خون کدام اند ؟
همانطور که اشاره شد علائم سرطان خون ممکن است در افراد متفاوت باشد؛ اما عواملی تأثیرگذار بر روی بروز این بیماری وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
تأثیر جنسیت در ایجاد سرطان خون: درنتیجه تحقیقاتی که دراینباره انجامشده است، سرطان خون در مردان بیشتر اتفاق میافتد و زنان درصد کمتری از مبتلایان سرطان خون در دنیا را تشکیل میدهند.
تأثیر سن در ایجاد سرطان خون: بهصورت کلی هرچه سن بالاتر برود، میزان ابتلا به سرطان خون نیز افزایش مییابد؛ اما با توجه به انواع مختلف سرطان خون، لوسمی میلوئید حاد، لوسی میلوئیدی مزمن و لوسمی لنفوسیتی مزمن، معمولاً در سنین بالاتر از ۶۰ سالگی در بدن افراد دیده میشوند اما گونه دیگری از سرطان خون که لوسمی لنفوسیتی حاد نام دارد، معمولاً در افرادی که سن آنها بین ۱۵ تا ۲۰ سال است همهگیری بیشتری دارد و در کل، افراد پایینتر از ۲۰ سال بیشتر متحمل این نوع از سرطان خون هستند.
تأثیر سابقه خانوادگی در ایجاد سرطان خون: با توجه به تحقیقاتی که در رابطه با تأثیر سابقه ارثی و خانوادگی بر روی سرطان خون انجامگرفته است، تقریباً سابقه خانوادگی تأثیری در این زمینه ندارد.
تأثیر سندرومهای مادرزادی در ایجاد سرطان خون: جالب است بدانید سندرومهای مختلفی مانند سندروم کمخونی فانکونی، سندرم داون، سندرم بلوم، سندرم بلکفان دیاموند در افزایش احتمال مبتلابه لوسمی میلوئید (AML) بیتأثیر نیستند.
عوامل ذکرشده تنها موارد اندکی برای ابتلا به سرطان خون هستند و عوامل زیاد دیگری که ممکن است خیلی از ماها در معرض آنها باشیم، به سرطان خون بیانجامد که بهتر است با آنها آشنا شوید.
اگر شما جزء افرادی هستید که هیچکدام از علائم سرطان خون را ندارید، نباید ضمن همین نکته خیالتان در رابطه با ابتلا به سرطان خون راحت باشد؛ چراکه عوامل عمومی وجود دارد که هم به سرطان خون میانجامد ازجمله این عوامل عبارتاند از:
مواد شیمیایی مانند: سمها، آفتکشها و مواد شیمیایی صنعتی میتوانند احتمال ابتلا به سرطان را در صورت تماس بیشازحد و مکرر با بدن فرد، افزایش دهند.
قرار گرفتن در معرض میدانهای الکترومغناطیسی مانند خطوط برق نیز در ایجاد انواع مختلف سرطان مخصوصاً ((ALL بیتأثیر نیست.
ازجمله بزرگترین دردسرهایی که ممکن است برای هرکس به وجود بیاید، ابتلا به یک سرطان، هنگام درمان سرطانهای پیشین است؛ این یعنی شیمیدرمانیها یا پرتودرمانیهایی که برای پروسه درمان بیشتر سرطانها از آنها استفاده میکنند، ازجمله اشعههایی هستند که احتمال ابتلا به سرطان خون را افزایش میدهند.
شایانذکر است که سبک زندگی افراد نیز در ابتلا به سرطان یا عدم ابتلا به سرطان خون نقش مهمی دارد؛ این یعنی شما با عادتهای غلطی مانند کشیدن سیگار ممکن است خود را به این بیماری دچار کنید؛ البته نمیتوان گفت که سیگار کشیدن دلیل اصلی ابتلا به سرطان است اما در ایجاد جهشهای مختلف که منجر به سرطان خون میشوند نقش اساسی ایفا میکند؛ بنابراین بهتر است عادتهای مانند مصرف دخانیات را کنار گذاشته و ورزش کردن و فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا از ابتلا به این نوع بیماریها در امان باشید.
در پایان خوب است بدانید سرطان خون، مخصوص هیچ سنی و جنسیت خاصی نیست و پایینترین سنها افرادی را به خود دچار کرده است؛ علائم آن نیز در افراد متفاوت مختلف است و ممکن است در مراحل اولیه علائم خاصی بروز ندهد؛ بنابراین حتماً چکابهای ماهانه و سالانه داشته باشید تا تشخیص این بیماری را جلو بیندازید. همچنین در رابطه با علائم و عواملی که به سرطان خون میانجامد، بیشتر اطلاعات کسب کنید تا بتوانید این بیماری را تشخیص دهید؛ طی این مقاله تمامی علائمی که سرطان خون ممکن است داشته باشد و عواملی که فرد را دچار این بیماری میکند شرح دادهشده است که با مراجعه به آن، با این بیماری بهصورت کامل آشنا خواهید شد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.