چربی حیوانی خوب است یا بد
تحقیقات جدید نشان داده چربی های ترانس بدترین تاثیر را روی سلامت قلب دارند و باید محدود شوند. جایگزین کردن چربی با کربوهیدرات های ساده مانند قند نیز نشان داده آنچنان سودمند نیست. تحقیقات جدید، نگرانی ها را درباره نوع اصلی چربی های حیوانی یعنی چربی اشباع زیر سوال برده است.
در گذشته، چربی کلمه ای نه چندان خوش نام برای سلامت کلی بدن و تنظیم وزن بود. غذاهای سرشار از چربی های حیوانی از جمله کره، خامه و گوشت های قرمز به صورت ویژه ای با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و غذاهای سرشار از کالری در ارتباط بودند.
جایگزین های این غذاها متاسفانه سالم تر نبودند و معمولا این غذاها، از چربی های ترانس و کربوهیدرات های تصفیه شده ساخته شده بودند.
تحقیقات جدید نشان داده چربی های ترانس بدترین تاثیر را روی سلامت قلب دارند و باید محدود شوند. جایگزین کردن چربی با کربوهیدرات های ساده مانند قند نیز نشان داده آنچنان سودمند نیست. تحقیقات جدید، نگرانی ها را درباره نوع اصلی چربی های حیوانی یعنی چربی اشباع زیر سوال برده است.
چربی های اشباع با افزایش خطر بیماری های قلبی در ارتباط هستند، اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که رابطه ای وجود ندارد.
بنابراین، آیا چربی های حیوانی برایمان خوب است یا بد؟
مانند همیشه جواب این سوال به سادگی گفتن خوب یا بد نیست. تمام غذاها، ترکیبی از مواد مغذی در خود دارند و چربی های حیوانی ترکیبی از چربی های اشباع و غیر اشباع هستند.
تاثیر چربی های حیوانی روی بدن به مقدار خوردنتان و اینکه باقی برنامه غذایی تان چگونه است بستگی دارد.
چربی های اشباع و سلامت قلب
برخی تحقیقات جدید، رابطه بین چربی های اشباع و سلامت قلب را زیر سوال برده اند.
برای مثال در یک بررسی که روی اطلاعات 21 تحقیق انجام شده بود مشخص شد اطلاعات دقیقی درباره اینکه چربی های اشباع با افزایش بیماری های قلبی در ارتباط است وجود ندارد.
این یعنی توصیه هایی مبنی بر کاهش مصرف چربی های اشباع که بیشتر در چربی های حیوانی وجود دارد، باید دوباره مورد بررسی قرار بگیرند.
راهنماهای کنونی تغذیه همچنان روی این تاکید دارند که مصرف چربی های اشباع را کاهش دهید. تحقیقات زیادی همچنان در حال انجام است که موضوع آن ها تاثیر چربی های اشباع و چربی های حیوانی بر روی سلامت قلب است.
چربی های غیر اشباع در جایگاه چربی اشباع
با وجود اینکه نقش چربی های اشباع بر روی سلامت قلب، از آنچه قبلا تصور می شد خنثی تر است اما بدان معنا نیست که هرچقدر دلتان خواست کره و استیک بخورید.
جایگزین کردن برخی یا بیشتر چربی های اشباع با منابع چربی های غیر اشباع مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو همچنان برای بهبود سلامت توصیه می شود.جایگزین کردن چربی های اشباع با منابع کربوهیدرات سرشار از فیبر مانند میوه ها و سبزیجات، همچنان برای سلامت مفید است.
شما چه چیزی را جایگزینش می کنید؟
آنچه جایگزین چربی های اشباع می کنید اهمیت بسیار بالایی دارد. در گذشته، چربی های اشباع را مضرترین نوع چربی برای سلامت قلب می دانستند. منابع چربی های اشباع مانند کره با غذاهایی جایگزین می شدند که با روغن های هیدروژنه گیاهی ساخته شده بود و منبع چربی های ترانس به حساب می آمدند.
امروزه این را می دانیم که چربی های ترانس از چربی های اشباع برای سلامت مضرتر هستند. از این رو جایگزین کردن کره با مارگارین که از روغن های گیاهی هیدروژنه ساخته می شود قابل توصیه نیست. جایگزین کردن غذاهایی که چربی اشباع بالایی دارند با غذاهای سرشار از قند و کربوهیدرات های ساده نیز توصیه نمی شود.
برای مثال جایگزین کردن یک کوکی عادی حاوی تراشه های شکلات با نوع بدون چربی که سرشار از قند بوده مناسب به حساب می آمده است.
چربی لبنی و سلامت
در کنار گوشت، لبنیات از دیگر غذاهای حاوی چربی حیوانی است که چربی اشباع زیادی در خود دارد. لبنیات پرچرب نسبت به انواع کم چرب، کالری و چربی بیشتری دارند.
در گذشته توصیه می شد لبنیاتی مانند پنیر، شیر و ماست را از نوع کم چرب انتخاب کنید. اما تحقیقات اخیر باعث شده تغییراتی در این توصیه ایجاد شود.
برای مثال در سال 2017، در یک بررسی که روی اطلاعات 29 تحقیق انجام گرفت مشخص شد مصرف لبنیات هیچ گونه تاثیر مضری روی سلامت قلب ندارد.
تحقیقات همچنین نشان داده اند مصرف لبنیات پرچرب، ارتباطی با چاقی ندارند. در واقع لبنیات پرچرب می تواند در یک برنامه غذایی متعادل حضور داشته و تاثیری معکوس روی چاقی داشته باشد.
شما چقدر می خورید؟
با اینکه تحقیقات جدید، توصیه های گذشته را تغییر داده است اما بدان معنا نیست که هرچقدر کره و گوشت و لبنیات دوست داشتید بخورید.
بسیار مهم است بدانید این غذاها را همچنان باید به صورت متعادل و قسمتی از یک برنامه غذایی سالم مصرف کنید. استفاده از یک برنامه غذایی سرشار از میوه، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات همچنان توصیه می شود.
می توانید چربی های حیوانی را به عنوان بخشی از برنامه غذایی خود و برای بهبود سلامت، مورد استفاده قرار دهید.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.