بلای ناگواری که بیخوابیهای شب امتحان سرتان میآورد
درس نخواندن در طول سال تحصیلی و موکول کردن آن به شب امتحان و استراحت کافی نداشتن در این شب سلامت بدن را به خطر میاندازد.
کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود دریافتند بی خوابی سبب نابودی سلول های مغزی میشود و به اصطلاح مغز برخی سلولهای خود را از بین میبرد که در دراز مدت این مشکل سبب ابتلای افراد به بیماری آلزایمر میشود.
این پژوهش نشان میدهد خواب نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت سلولهای مغزی و خارج کردن سموم از مغز دارد.
بی خوابی سبب افزایش بیش از اندازه مغز و نابودی سلولهای مغزی میشود، کارشناسان اثر بی خوابی بر مرگ سلولهای مغزی را در موشهای آزمایشگاهی بررسی کرده اند.
افزون بر خطر آسیب به سلولهای مغزی، بی خوابی سبب ابتلای افراد به اختلالهای روانی، چون افسردگی و کاهش سطح تمرکز میشود.
پژوهش درباره آسیب سلولهای مغزی بر اثر بی خوابی و کم خوابی به وسیله دانشمندان دانشگاه پلی تکنیک مارچی ایتالیا (Marche Polytechnic University) انجام شده است و دانشمندان دریافتند به دلیل بی خوابی، بخشی از سیناپسهای مغزی به وسیله آستروسیت خورده میشوند.
سیناپسها اجازه میدهند تا ارتباطهای عصبی بین سلولهای مغزی برقرار شود درحالی که آستروسیتها سلولهایی در سیستم عصب مرکزی هستند که مغز را از آلودگیها پاک میکنند.
پژوهشهای پیشین نشان داده است از بین رفتن سلولهای عصبی در مغز سبب ابتلای افراد به بیماری آلزایمر میشود.
بیماری آلزایمر یکی از بیماریهای فراگیر درعصر مدرن است و میتواند سبب از کارافتادگی، ناتوانی از حضور در اجتماع و انجام کارها و نیاز به مراقبت دائم فرد بیمار به وسیله اطرافیان شود.
کارشناسان به افراد در ردههای سنی مختلف توصیه میکنند زمان کافی برای خواب شبانه درنظر بگیرند، زیرا پژوهشها نشان داده است حتی یک شب بی خوابی میتواند سبب افزایش خطر ابتلا به آلزایمر شود.
خطر این بیماری به ویژه برای افراد شاغل در شیفتهای شب و کادرهای درمانی بیشتراست.
از جمله دیگر عاملهای ایجاد بیماری آلزایمر، فشارخون بالا، خونریزی مغزی، بالا رفتن سن، بروز ترومای مغزی، مصرف برخی داروها و رشد پروتئین سمی بتا آمیلیوئید در مغز است.
کارشناسان برای جلوگیری از این بیماری ناتوان کننده که درمان قطعی برای آن تاکنون وجود ندارد، انجام ورزش منظم، خودداری از مصرف سیگار و دیگر مواد دخانی، کنترل فشارخون، انجام تمرینهای ذهنی، یادگیری زبانهای خارجی، تحرک، انجام محاسبههای ریاضی و حل جدول و پازل و تنظیم رژیم غذایی سالم را توصیه میکنند.
نتایج این پژوهش در مجله علوم اعصاب (the Journal of Neuroscience) منتشرشده است.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.