درمان خانگی و فوری سوزش ادرار | شوزش ادرار رو به راحتی درمان کن!
سوزش ادرار با ناراحتی و درد زیادی همراه است و زن ها بیشتر در خطر ابتلا به آن هستند همچنین دیابت و پروستات بزرگ در مردان نیز باعث بروز آن می شود.
سوزش ادرار یا دیزوری خود یک بیماری نیست اما می تواند نشانه ی بیماری های دیگر باشد، شایع ترین علت این ناراحتی در خام ها عفونت باکتری های مجاری ادراری است و در آقایان اورتریت و شرایط خاص پروستات است.
سوزش ادرار نشانه ی درد ، ناراحتی و سوزش در هنگام ادرار کردن است. این مشکل بیشتر از مردان، در زنان رایج است. در مردان نیز بیشتر در مردان مسن نسبت به جوان ترها دیده می شود.
سوزش ادرار یا دیزوری یکی از مشکلات رایج به خصوص در بین خانم هاست. در موارد ساده این مشکل بعد از چند روز خود به خود از بین می رود و مشکل حل می شود؛ اما اگر فرد دچار عوامل خطرسازی مانند دیابت، رفلاکس ادرار به سمت کلیه ها، بارداری و سنگ باشد باید حتما به پزشک مراجعه کند چون امکان دارد مشکل ساده ی سوزش ادراری، کلیه ها را نیز درگیر کرده و تبدیل به مشکلی جدی شود.
برای راحت شدن از این بیماری علاوه بر مصرف داروهای تجویزی پزشک می توانید از چند روش خانگی که باعث ایجاد سوزش ادرار می شوند، ذکر می شوند ولی قبل از آن به علل سوزش ادرار در زنان و مردان می پردازیم.
علل سوزش ادرار
عفونت ها:عفونت های مجاری ادراری یکی از دلایل سوزش ادرار هستند. عفونت ها در قسمت های مختلف مجاری ادراری اتفاق می افتند ، مانند:کلیه ها،حالب ها( لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند).
عفونت های مجاری ادراری معمولا به وسیله ی باکتری هایی که از طریق مجاری ادراری به مجرای خروج ادرار می رسند، ایجاد می شوند.
عامل هایی که باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت های مجاری ادراری می شوند، به شرح زیر می باشند:
جنسیت زن
دیابت
سن بالا
پروستات بزرگ
سنگ کلیه
حاملگی
داشتن سوند ادراری
در کنار سوزش ادرار سایر علائم عفونت های مجاری ادراری این موارد هستند:
تب
ادرار با بوی بد و قوی
ادرار کدر یا خونی
افزایش دفعات ادرار یا تکرر ادرار
درد پهلو
برخی اوقات، ادرار دردناک به دلیلی عفونت واژینالی ،مانند عفونت مخمری است.به دلیل عفونت های واژینالی احتمالا باید انتظار تغییر در ترشحات و بو را نیز داشته باشید.
عفونت هایی که بر اثر رابطه ی جنسی منتقل می شوند نیز ،می توانند موجب ادرار دردناک شوند ، که شامل:
تبخال دستگاه تناسلی
کلامیدیا و سوزاک
هستند.
در کنار ادرار دردناک این عفونت های منتقل شده از راه جنسی می توانند باعث به وجود آمدن این علائم نیز شوند:
خارش
سوزش
تاول و درد برای تبخال دستگاه تناسلی
ترشحات غیر عادی
عفونت ها و تحریک
میزان مشکلات می تواند منجر به عفونت و یا تحریک مجاری ادراری یا ناحیه ی تناسلی شود که باعث مشاهده علائم سوزش ادرار می شود.
در کنار عفونت ها ، موارد دیگری که باعث تحریک و ملتهب شدن آن ناحیه می شوند، در زیر بیان شده اند :
سنگ مجاری ادراری
تحریک مجاری ادراری بر اثر فعالیت های جنسی
سندرم دردناک مثانه، شرایطی که بر اثر عفونت مثانه ایجاد می شود.
تغییرات واژن به دلیل یائسگی
فعالیت هایی مانند اسب و دوچرخه سواری
حساسیت ها و تحریکات واژنی که به دلیل استفاده از صابون های معطر ، دستمال کاغذی، و سایر محصولات مانند دوش آب واژن و اسپرم کش ها به وجود می آید.
عوارض جانبی مصرف داروهای خاص ، مکمل ها و درمانها
وجود تومور در مجاری ادراری
چه زمانی به دلیل سوزش ادرار باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بعد از یک تست بدنی و شنیدن سابقه ی شما، پزشکتان احتمالا یک تست آزمایشگاهی از شما بخواهد تا بتواند دلیل سوزش ادرار شما را بهتر تشخیص دهد. سپس می توانید درمان مورد نظر را شروع کنید.برای کمک به تشخیص علت، پزشک از شما خواهد پرسید که سوزش ادرارتان:
به مرور شروع شد و یا به طور ناگهانی؟
یک بار یا بیشتر اتفاق افتاده است؟
آیا فقط در زمان ادرار کردن احساس می شود؟
او ممکن است بخواهد بداند که سوزش ادرارتان با این علائم همراه است یا خیر:
تب
ترشحات غیر عادی
درد پهلو
او احتمالا از شما می پرسد که سوزش ادرار با این تغیبرات در جریان ادار همراه است یا خیر:
کم کم جاری شدن ادرار
مشکل در شروع ادرار
تکرر ادرار
و از شما این سوالات در مورد تغییر در ظاهر ادرار نیز در زمان سوزش ادرار پرسیده می شود. که این تغییرات در ادرار به شرح زیر هستند:
رنگ - مقدار - خون در ادرار - چرک در ادرار- کدری
پاسخ دادن به این سوال ها به پزشکتان کمک می کند که علت را پیدا کند به احتمال زیاد باید یک تست ادرار یا هر تست دیگری بدهید تا علت مشخص شود.
در اینجا 10 روش درمان خانگی برای سوزش ادرار آورده شده است :
1. درمان سوزش ادرار با نوشیدن آب بیشتر:
میزان آب مصرفی را بیشتر کنید تا به درمان سوزش ادرار کمک کنید. آب با بیرون بردن باکتری های مولد عفونت و مواد سمی از بدن، به ترمیم مشکل کمک می کند.
علاوه بر آن، از کم آبی بدن که می تواند مشکل را بدتر کند جلوگیری می کند.آب همچنین دمای بالای بدن را به حد نرمال می رساند و ادرار را منظم می کند.
در طول روز به میزان کافی آب بنوشید . همچنین می توانید میوه های آب دار و سبزیجات را نیز نوش جان کنید . سوپ، اسموتی و آب میوه نیز کمک می کنند که بدن شما به میزان کافی آب داشته باشد.
2. کمپرس گرم برای درمان سوزش ادرار:
همچنین می توانید به وسیله ی کمپرس گرم ، درد را آرام کنید. گرما باعث می شود که فشار بر روی مثانه کاهش یابد و درد کمتر شود.
یک کمپرس گرم را برای 5 دقیقه بر روی قسمت پایینی شکم بگذارید . چند دقیقه صبر کنید و دوباره این کار را انجام دهید. می توانید از پدهای گرمایی نیز برای کاهش درد استفاده کنید.
3. درمان سوزش ادرار با سرکه سیب:
سرکه سیب خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی دارد که می تواند با عفونت های مسبب ادرارِ دردناک مبارزه کند. علاوه برآن ، منبع خوبی از آنزیم ها، پتاسیم و سایر مواد معدنی است که pH طبیعی بدن را تنظیم می کنند.
1 قاشق غذاخوری سرکه ی سیب خالص و تصفیه نشده و 1 قاشق چایخوری عسل را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و دو بار در روز بنوشید.
همچنین می توانید یک یا دو فنجان سرکه سیب را به آبی که در آن حمام می کنید اضافه کنید و به مدت 15 تا 20 دقیقه داخل آن بنشینید.
روزی یک بار تا زمانی که بهتر شدید این کار را انجام دهید.
4. درمان سوزش ادرار با جوش شیرین:
جوش شیرین نیز می تواند به درمان سوزش ادرار کمک کند. ترکیباتِ قلیایی موجود در جوش شیرین ، خاصیت اسیدیِ ادرار را کاهش می دهد که در نتیجه احساس سوزش در زمان ادرار کاهش می یابد و حتی تعداد دفعاتِ نیاز به ادرار کردن نیز کمتر می شود. به اضافه، میزان pH بدن را نیز تنظیم می کند.
1 قاشق چایخوری جوش شیرین را داخل یک لیوان آب بریزید و تا زمانی که کاملا حل شود ، هم بزنیدو با معده خالی بنوشید. این کار را به مدت یک هفته هر روز انجام دهید.
5. ماست کم چرب برای سوزش ادرار:
ماست کم چرب ،بدون مواد شیرین کننده و باکتری های فعال نیز خیلی موثر است. باکتری های فعال کمک می کنند تا باکتری های بد در یک جا بمانند و رشد باکتری های مفید سرعت بگیرد.
روزانه 2 تا 3 فنجان ماست کم چرب بخورید.همچنین می توانید اسموتی ماست را امتحان کنید. و یا می توانید تامپون را داخل ماست فرو ببرید و برای دو ساعت داخل واژن بگذارید .
این کار را دو بار در روز انجام دهید تا زمانی که از این درد خلاص شوید.
6. درمان سوزش ادرار با لیمو:
آبِ یک لیمو را داخل یک لیوان آب ولرم بریزید. 1 قاشق چای خوری عسل خالص به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. هر صبح با معده ی خالی این ترکیب را بنوشید.
7. زنجبیل برای درمان سوزش ادرار:
1 قاشق غذا خوری خمیر زنجبیل و 1 قاشق غذا خوری عسل خالص را با یکدیگر مخلوط کنید. این خمیر را یک بار در روز استفاده کنید.
یا می توانید، 1 قاشق غذا خوری از آب زنجبیل را به یک لیوان شیر یا آب ولرم اضافه کنید و یک بار در روز بنوشید. گزینه ی دیگر نوشیدن روزانه1 یا 2 فنجان چای زنجبیل است.
8. تاثیر خیار در درمان سوزش ادرار:
1 فنجان آب خیار و از هر کدام از عسل و آب لیمو یک قاشق چایخوری، آماده کنید. کاملا باهم مخلوط کنید و هر روز بنوشید. همچنین روزانه 2 تا 3 خیار بخورید.
9. تخم گشنیز برای درمان سوزش ادرار:
2 قاشق چایخوری تخم گشنیز را برای مدت زمان کمی داخل 1 فنجان آب بجوشانید. اجازه دهید خنک شود، سپس چای را صاف کرده و دو بار در روز بنوشید.
یا اینکه، 1 قاشق غذاخوری پودر تخم گشنیز را به 3 فنجان آب اضافه کنید . ظرف را بپوشانید و اجازه دهید یک شب بماند. روز بعد مقداری شکر زرد اضافه کرده و کاملا هم بزنید . به مدت 3 روز ، یک فنجان از این محلول را بنوشید.
هر کدام از این روش هارا تا زمان بهبود ادامه دهید.
10. درمان سوزش ادرار با تخم شنبلیله:
نصف قاشق چایخوری پورد تخم شنبلیله را به شیری که کره اش گرفته شده است اضافه کنید و دو بار در روز بنوشید. و یا اینکه، 1 قاشق چایخوری پودر تخم شنبلیله را با 1 قاشق غذاخوری عسل خالص مخلوط کنید و 2 تا 3 بار در روز استفاده کنید.
یک انتخاب دیگر این است که ، 1 قاشق چای خوری تخم شنبلیله را داخل یک لیوان آب برای یک شب ، خیس کنید. روز بعد آب را صاف کنید و نصف قاشق چای خوری عسل خالص اضافه کرده و با معده ی خالی بنوشید.
تمام این روش های درمانی را تا زمانی که درد از بین برود ، تکرار کنید.
ترفندهای اضافی برای درمان سوزش ادرار:
2 بار در روز آب نارگیل بنوشید تا زمانی مشکلاتتان کاملا برطرف شود.
از تکنیکهای آرامشی ساده استفاده کنید تا آرام بمانید.
استرس فقط مشکل را بدتر می کند. بانوان باید ناحیه واژینال را تمیز و خشک نگه دارند و تامپون و نوار بهداشتی را به طور منظم تعوبض کنند.
باید بعد از مدفوع ،خود را از جلو به عقب تمیز کنند.
از ماندن در لباس خیس و یا مایو برای مدت طولانی اجتناب کنید.
از صابون های تحریک کننده، اسپری ها و دوش های واژینال استفاده نکنید.
لباس های زیر نخی بپوشید و از پوشیدن شلوار جین و پارچه ای تنگ دوری کنید.
بعد از مقاربت، سریع ادرار کنید تا باکتری های موجود در مثانه و مجاری ادراری با فشار خارج شوند.
از خوردن غذاهای کافئین دار، پر ادویه، نوشیدنی های گاز دار و دارای شیرین کننده های مصنوعی خودداری کنید زیرا مشکل شما را بدتر می کنند.
غذاهای سرشار از ویتامین c و یا مکمل های ویتامین c بخورید.
در زمان احتیاج به دستشویی بروید و ادرار خود را برای مدت طولانی نگه ندارید.
از نوشیدنی های الکلی و سیگار دوری کنید.