امیر آقایی در سرزمین مادری: یک بازی بینقص
امیر آقایی در سریال «سرزمین مادری» به مدد طراحی خوب چهره و بازی خوبی که بواسطه دریافت درست و صحیح از نقش ارائه داده بود، توانست شمایل یک پدر، معلم والبته یک مبارز سیاسی متعلق به حزب توده که در دهه ۲۰ زیست میکند را به زیبایی به نمایش بگذارد.
در قسمتهای ابتدایی سریال «سرزمین مادری» روی معرفی شخصیت جواد اردکانی با بازی امیر آقایی، تفکرات و رفتارش به عنوان یک معلم تودهای در مدرسه و همچنین جداییاش از خانوادهای درباری تمرکز می شد.
امیر آقایی در این سریال نقش جواد اردکانی، معلمی تودهای را به عهده داشت. با مدل شانه زدن موها، سبیلهای پرپشت و عینک دورمشکی روی چشم و سیگار گوشهی لبش، در ظاهر توانسته بود بسیار زیاد به این نقش نزدیک شود اما مسئله مهمتر، شیوه رفتار و نگاه کردن و جدیت او در گفتوگو بود. آقایی در قالب این نقش، با اقتدار راه میرفت و از موضعش کوتاه نمیآمد.
با اینکه بارها شغلش به عنوان یک معلم به خاطر نرفتن زیر بار سازش با فرزندان خانوادههای متصل به حکومت به خطر افتاده و بارها به انحای مختلف مورد تهدید قرار گرفته بود، اما ذرهای تردید در افکار و عقایدش دیده نمیشد. . آقایی در نقش جواد، این تحکم را مقابل خواهر، بیبی، همسر و رهی هم به کار میگرفت. در مواجهه با اقدسالملوک و جایگاهش، کوچکترین تزلزلی به خرج نمیداد. با بیبی به خاطر تعلقات مذهبی اش شوخی میکرد و مدام اعتقادات او را با تمسخر زیر سوال میبرد و نرمش چندانی مقابل همسر و فرزندانش نشان نمیداد.
با این حال رابطهاش با رهی از نوع دیگری بود. تمام تلاشش را میکرد که رهی راه او را ادامه دهد و افکار و عقاید خودش را مدام به او گوشزد میکرد. از طرف دیگر دست به هرکاری میزد تا رهی اطلاعاتی درباره گذشتهاش به دست نیاورد و کماکان خودش را از خانواده آنها بداند و تمام تلاشش بر این استوار بود که او را براساس رفتار و منش خودش تربیت کند.
امیر آقایی اواخر دهه هشتاد درحالی در این سریال بازی کرد که به خاطر آثاری مثل «خاک سرخ»، «اولین شب آرامش»، «سعادت آباد» و … بازیاش مورد توجه قرار داشت و برای فیلم «مرگ کسب و کار من است» از جشنواره فجر بیست و نهم نامزد دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد شده بود. اگر سریال «سرزمین مادری» در همان سال ۱۳۹۲ پخش میشد طبیعتا می توانست تاثیر بسیار زیادی روی کارنامه آقایی داشته باشد.